НОВИНИ

Марк Рюте за България в Шенген: Позицията на Нидерландия не е "не", а е "не сега"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:00, 15.12.2022
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев очаква най-късно до октомври догодина България да стане пълноправен член на Шенген. Според премиера на Нидерланция Марк Рюте страната ни може да е готова дори още до лятото. На въпрос на БНТ кога ще подкрепи България за Шенген, Рюте отговори, че позицията на Нидерландия не е "не", а е "не сега".

Канцлерът на Австрия поиска ЕК да предостави финансова помощ на България за довършване и подсилване на
оградата ни на границата с Турция.

Темата за Шенген не е в дневния ред на срещата на върха, но президентите на България и Румъния смятат да поискат от останалите лидери да се ангажират с точни крайни срокове и ясни критерии за приемането на двете страни. Преди началото на срещата премиерът на Нидерландия коментира, че България може да е готова още до лятото, за Радев - крайният срок е октомври.

БНТ: Годподин Рюте, кога ще подкрепите България за Шенген?

Марк Рюте: "Както казах и преди това не е не, а не сега. Имаме нужда от две неща - пълен контрол на границата и доказателства за това. А ето го и Румен. Второ - завършване на механизма за сътрудничество и проверка. Надявам се до лятото, но аз съм оптимист.

Марк Рюте и Румен Радев се засякоха преди срещата на върха в Брюксел

Румен Радев: "Ние сме в непрекъсната комуникация с премиера Марк Рюте. Най-важното е, че до следващата година България ще влезе в Шенгенското пространство. Това, което до момента наистина вече постигаме, работейки и с Нидерландия и с Австрия. И на този съвет с президента на Румъния ще повдигнем въпроса за Шенген. Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашките по границата ни с Гърция и Румъния. Означава нашите производители да имат възможност за много по-добър достъп до своите пазари, нашият експортно ориентиран бизнес".

Радев от Брюксел: България ще влезе следващата година в Шенген, най-късната дата е октомври

Австрийският канцлер Карл Нехамер смята, че ЕС трябва да подкрепя страни като България и Румъния в опазването на външните граници. Според него е необходимо да се разруши табуто за изграждането на огради, а Европейската комисия трябва да осигури 2 милиарда евро за България за доизграждане и подсилване на оградата на границата с Турция.

"Навсякъде, където границите са особено натоварени, има физически бариери и това е важна подкрепа за полицейските сили. На много места вече има такива огради. България е построила оргада, но тя е в начална фаза и определено трябва да бъде подсилена. България вече е пресметнала, че става дума за 2 милиарда евро. Гърция също е построила масивна ограда на границата с Турция. Тази ограда е толкова масивна, че не може да бъде съборена, дори да бъде атакувана със сила… Европейската комисия не осигурява финансиране за оградите. Ние смятаме, че държави като България трябва да бъдат подкрепени чрез европейско финансиране, за да могат техните полицаи да пазят границата", каза Карл Нехамер - канцлер на Австрия.

Австрийският канцлер: ЕК да осигури 2 милиарда евро на България за оградата по границата с Турция

Румен Радев коментира, че България закрива все повече нелегалните мрежи да трафикт на мигранти и за първи път у нас има полицаи, които се разследват за трафик. Според него Румъния осъзнава, че трябва да се отделя от България, още повече, че Букурещ няма техническа подготовка да поставяне на Шенгенска граница в Дунав. Президентът смята, че Народното събрание трябва още през януари да приеме два важни закона - за наказателната отговорност на главния прокурор и антикорупционния закон.

Евролидерите обсъждат подкрепата за Украйна и енергийната криза. Директно от Катар, където гледа победата на Франция над Мароко, в Брюксел пристигна президентът Макрон и прогнозира, че Франция ще стане световен шампион.

Макрон в Брюксел: Франция ще спечели Световната купа!

Снимки: БГНЕС, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев е готов да даде допълнително време и за втория мандат
Радев е готов да даде допълнително време и за втория мандат
Пловдивски полицаи спряха наркосделка, двама души са задържани
Пловдивски полицаи спряха наркосделка, двама души са задържани