НОВИНИ

Във Велинград излязоха на протест срещу изграждането на 5G антена

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 15.12.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Жители на Велинград излязоха на протест срещу изграждането на 5G антена на мобилен оператор. Те заявиха, че са притеснени за здравето си и настояха за спиране на дейностите. Протестиращите поискаха и незабавната намеса на общината.

В продължение на години сграда на бившия “диетичен стол” във Велинград се руши, като днес се е превърнала в сборище на наркозависими. Въпреки това там започна изграждането на базова станция на мобилен оператор. Това изкара велинградчани на протест, притеснени за своето здраве.

Ето какво казват те:

"Много вредни електромагнитни излъчвания имат тези антени с определени честоти, които ще повлияят на нашето здраве, на децата ни, на всички хора в района".

"Не сме съгласни с поставянето на такива антени, които вредят на здравето на нашите деца, на животните, на растенията и на всичко около нас".

Според протестиращите, монтираните стълби върху съоръжението представляват опасност за техните деца.

Въпреки, че сградата е собственост на Министерството на здравеопазването, протестиращите поискаха съдействието на общината. От там също изразиха своите притеснения.

"Сградата е безстопанствена, стълбите не са обезопасени. Виждате тук, наблизо има и детски площадки, играят децата и в крайна сметка не се знае дали някое дете няма да се покатери горе, на високото. Мен, лично, това ме притеснява", каза Костадин Коев - кмет на община Велинград.

След протеста бе сформирана работна група. Същата вече е сезирала Министерството на здравеопазването и РДНСК относно притесненията на хората и състоянието на сградата.

От БНТ също изпратихме свое запитване до Министерството относно стопанисването на сградата и договора с мобилния оператор, но до този момент не разполагаме с отговор от ведомството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал и Швьонтек са световни шампиони на ITF за 2022 година
Надал и Швьонтек са световни шампиони на ITF за 2022 година
Реал Мадрид подписа договор с най-големия талант на Бразилия (Видео)
Реал Мадрид подписа договор с най-големия талант на Бразилия (Видео)