НОВИНИ

Костадин Костадинов: Няма да отидем на среща с Денков, най-доброто решение е нови избори

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 15.12.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Здравият разум казва, че в тази ситуация, в която не може да се състави стабилно правителство, най-доброто решение е да отидем на нови избори. Всеки един ход, който отдалечава изборите от сегашния момент, удължава агонията както на Народното събрание, така и на политическите субекти в парламента. Това каза в студиото на "Още от деня" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Няма как да гласуваме за акад. Николай Денков, поради същите причини, поради които не подкрепихме и кабинета на ГЕРБ. Имаме сериозни и непреодолими разминавания както с ГЕРБ, така и с "Продължаваме Промяната", заяви Костадинов.

ПГ на "Възраждане" няма да подкрепи кабинет "Габровски"

По негови думи несходствата между "Възраждане" и първата и втората политическа сила са както вътрешнополитически, така и външнополитически. Според Костадинов ГЕРБ и ПП нямат такива разминавания помежду си.

"Те имат абсолютна една и съща политическа линия на поведение. Очевидно е, че разликите им са само личностни. Точно поради тази причина няма как да подкрепим кабинет, особено когато е предложен за премиер бивш заместник-министър от правителството на ГЕРБ", уточни още председателят на партия "Възраждане".

Кой е акад. Николай Денков?

Костадин Костадинов съобщи, че по-рано днес от "Възраждане" са получили покана за среща с кандидат-премира акад. Денков, но от политическата група няма да отговорят на тази покана.

"Няма какво ново да чуем от тях. Слушаме ги и ги виждаме вече една година. Няма разлика между тях и ГЕРБ - те са едно и също с два различни етикета", заяви той.

Акад. Николай Денков: Започваме разговори с всички политически сили

Костадин Костадинов препотвърди своето мнение, че именно "Възраждане" е ключът за управление на България.

"Ако вчера ние бяхме искали да има правителство, щеше да има. Ако сега решим да има правителство, ще има", смята Костадинов.

По негови думи обаче подкрепата на кабинета "Габровски" или "Денков" би била измяна към избирателите на "Възраждане". Такова евентуално действие Костадинов определи като "приемане на властта в името на личната изгода".

Важните приоритети за "Възраждане", по думите на Костадинов, са свързани запазването на финансова независимост. За пример лидерът на партията посочи предложението за референдум за влизане в еврозоната, което не бе подкрепено от нито една политическа група.

"Възраждане" искат референдум за запазване на лева. Юристи: Това е противоконституционно

"Не говорим да се откажат от собствените си виждания, но те отказват дори да попитат българските граждани", обясни Костадинов.

Вторият приоритет на партията, по думи на Костадинов, подкрепен единствено от "БСП за България", е този за запазване на българската въглищна енергия.

"Само унищожаваме стари мощности. Това, което ни спасява е, че държавата ни умира със същите темпове, с които намалява енергетиката ни. Губим по 100 000 души на година", отбеляза Костадинов, акцентирайки върху демографския проблем у нас.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България стартира с победа на Европейската квалификация по бадминтон за смесени отбори
България стартира с победа на Европейската квалификация по бадминтон за смесени отбори
Кьовеши поиска сваляне на имунитета на Ева Кайли и още една гръцка евродепутатка
Кьовеши поиска сваляне на имунитета на Ева Кайли и още една гръцка евродепутатка