НОВИНИ

"Възраждане" искат референдум за запазване на лева. Юристи: Това е противоконституционно

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:15, 04.11.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов ще поиска от държавния глава Румен Радев да използва конституционните си правомощия и да свика референдум за запазване на българския лев. Пред БНТ експерти юристи коментираха, че това би било противоконституционно.

Само ГЕРБ и "Български възход" са приели поканата на "Възраждане" за разговори по темата за референдум за еврото. И двете партии са заявили, че няма да го подкрепят. Така на практика е отпаднала възможността за събирането на необходимите 48 подписа в парламента.

Оттук нататък по думите на Костадинов остават вариантите или президентът да свика референдума, или да бъде издигнат инициативен комитет, който да събере 500 000 подписа. Според него такъв референдум не противоречи на договора ни за членство в Европейския съюз, защото в него не била записана фиксирана дата за приемане на еврото.

"Ние нямаме задължение за приемане на еврото. И точно по тази причина, нашият въпрос ще бъде не срещу еврото, защото еврото е просто една парична единица. Без значение каква е тя, всяка парична единица има своята роля в световната търговия. Нашият въпрос ще бъде за запазване на лева. И тъй като в момента ние нямаме изискване за дата, условието, което ще въведем във въпроса, с който ще се обърнем към българските граждани, ще бъде до постигането на средно европейско ниво за доходи и на БВП на глава от населението. По една проста причина еврото облагодетелства силните икономики и унищожава слабите", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Пред БНТ юристи обясниха, че няма правна възможност за свикването на подобен референдум.

"Конституционно недопустимо е да се провежда референдум по задължение, което България е поела в международен договор. Въвеждането на еврото със широк консенсус е прието в рамките на присъединяването на България към Европейския съюз, то е част от договора и допитване днес дали и кога да изпълняваме това задължение е конституционно недопустимо. Такъв референдум просто няма да се случи независимо от партийното говорене", обясни експертът по конституционно право Борислав Цеков.

Такъв референдум е не само невъзможен, но и излишен, коментира и експертът по право на евросъюза Юлия Захариева. Тя припомни, че нормативната база на паричния съюз е създадена още през 1993 година с ревизията на договора от Маастрихт и в нея е предвидена възможност държавите да заявят изрично желанието си за запазване на собствената си валута преди да подпишат договора си за присъединяване към ЕС, като това са направили Великобритания и Дания.

"България е трябвало да направи това най-късно март 2005 година, тоест преди подписването на договора за присъединяване. След като това не е направено означава, че тя поема без никакви дерогации цялата нормативна основа на ЕС, цялата правна система, която включва и тези разпоредби относно общата валута", уточни Захариева.

Не е необходимо в договора изрично да е записано, че България се задължава да приеме еврото. Това задължение следва автоматично от членството в Евросъюза, каза още правният експерт. Затова и според нея правна вратичка, която би позволила свикването на референдум, няма.

Репортери: Ирина Цонева и Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде е по-скъпо - екип на БНТ отиде на пазар в България и Гърция
Къде е по-скъпо - екип на БНТ отиде на пазар в България и Гърция
След репортаж на БНТ: МВнР изпрати официално запитване до Германия за състоянието на екстрадирания Иван Тилев
След репортаж на БНТ: МВнР изпрати официално запитване до Германия за състоянието на екстрадирания Иван Тилев