НОВИНИ

Пожарникарят, спрял горящия влак: Ако се бяхме забавили с минута, щеше да има задушени хора

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 04.11.2022
13042
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Старши инспектор Върбан Петков е героят, спасил хората от горящия влак София - Варна снощи. Той първи е забелязал пожара, дръпнал е аварийната спирачка и започнал да евакуира пътниците. Бързата му реакция вероятно е спасила живота им.

Върбан Петков е с 22-годишен опит като пожарникар във Варна. По тази линия той пътува няколко пъти в годината, за щастие – и снощи.

"Беше в участъка между Каспичан и Провадия, една дама в купето каза: "Господине, мирише ми на пушек". И съответно излязох в коридора на вагона, където беше доста запушено. По цялата дължина на вагона отворих всички прозорци с цел отдимяване на коридора и безопасна евакуация, което същевременно намали и температурата в коридора, след което успях да стигна до аварийната спирачка, задействах я. Имаше трудноподвижни хора, които успяха да бъдат изнесени от пътниците във влака. Ако бяхме се забавили с минута, щеше да има задушени хора", разказва той.

Огънят е тръгнал от втория вагон и бързо обхванал и първия. За минути на място пристигнали няколко противопожарни екипа

"Късмет, аз смятам за нас, че е бил наш колега пожарникар, който със своето хладнокръвие е успял да направи така, че останалите хора да не се паникьосат. Няма нищо по-страшно от паниката", коментира главен комисар Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

След първия оглед снощи огнеборците вече имат своя версия за пожара.

"Най-вероятно става дума за техническа неизправност, тъй като по време на движение се е чул пукот и дим. Веднага е започнало пламъчно горене, което се е развило много бързо", обясни комисар Иван Иванов, началник на РДПБЗН-Шумен.

Преди да тръгне от София, влакът е бил проверен съгласно действащите вътрешни нормативи, казаха от БДЖ. Нарушения не са установени. Следствена група от София пристигна за оглед на изгорелия влак. Образувано е досъдебно производство.

"Разследване по чл. 330, ал. 2 или за това, че е унищожено имущество на значителна стойност и пожарът е представлявал опасност за живота на пътуващите", каза Орлин Куздов - окръжен прокурор на Шумен.

Предстои изготвянето на пожаротехническа експертиза и разпит на свидетели.

Вижте още в репортажа на Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Кирова, ГЕРБ: Хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани
Росица Кирова, ГЕРБ: Хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани
Духът на Паисиевата история оживява в Националния исторически музей
Духът на Паисиевата история оживява в Националния исторически музей