НОВИНИ

Авитал Лейбовиц в специално интервю за БНТ: Нетаняху защитава политики, в които много хора вярват

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
17:10, 04.11.2022
Чете се за: 05:45 мин.
По света
Слушай новината

В Израел премиерът Яир Лапид призна официално поражението си, след като приключи преброяването на гласовете в парламентарните избори. Вероятно идната седмица ще излязат окончателни резултати и лидерът на дясната партия Ликуд Бенямин Нетаняху ще започне процеса по сформирането на коалиционно правителство.

Очаква се то да включва Религиозно-ционистка партия, която да получи важни министерски кресла заради удвоения си изброен резултат, както и две ултраортодоксални партии. Приключва ли с това цикълът от предсрочни избори - 5 за последните четири години?

Директорът за Израел на Американския еврейски комитет Авитал Лейбовиц дава интервю специално за БНТ. Тя разговаря с Надя Обретенова за политическата ситуация в Израел.

БНТ: Има ли шанс за стабилно правителство в Израел?

Авитал Лейбовиц: Като се има предвид резултата от изборите, ние вървим към стабилно правителство, вървим към управляваща коалиция, която има 62 - 64 места в Кнесета. Всъщност, това е първият случай в последните три години и половина, когато Израел има реален шанс за стабилно правителство. Така че, това са добри новини за Израел.

БНТ: Защо, според Вас, Бенямин Нетаняху остава популярен въпреки обвиненията в корупция? Очаквате ли в неговата партия да настъпят промени?

- Съгласно израелското право, ако един човек няма влязла в сила присъда, той може да заема публични длъжности. Нетаняху все още не е осъден, процесът срещу него върви и може да продължи три или четири години. За това няма юридическа пречка той да заема публични длъжности. Мисля, че е популярен, защото създаде предпоставки за силна икономика в Израел и много добри международни отношения. И трябва да си кажем истината - повечето израелци са с центристки или десноцентристки нагласи, затова Нетаняху защитава политики, в които мнозинството от хората тук вярват.

БНТ: Темата за мирния процес не беше съществена част от предизборната кампания. Какво бъдеще виждате за него днес?

- Права сте, не беше част от кампанията. За съжаление, мирният процес точно в този момент е замразен, всъщност е замразен през последното десетилетие. И причината е, че изглежда нямаме реален партньор сред палестинците, който истински да се интересува да има напредък. Искам да припомня, че мирните преговори с палестинците продължават повече от 30 години. Израел е правил многобройни и много щедри предложения. Например да предостави 97% от територията. И всяка една идея е отхвърляна от палестинците. Мисля, че промяна е възможна, когато видим ново палестинско управление.

БНТ: Израелските араби са 20% от населението. До каква степен резултатът от изборите зависеше от тях?

- Много зависеше от тях! Арабското население не се довери напълно на своите арабски партии, на партиите, които ги представляват, и пожелаха да си останат у дома. Преди десет дни изглеждаше, че избирателната активност може да бъде под 40%. И партиите положиха огромни усилия да убедят хората да излязат от домовете си и да гласуват, което доведе до успех. В противен случай арабското население нямаше да бъде добре представено в управлението на Израел и според мен, това щеше да е загуба за тях.

БНТ: В началото на войната в Украйна Израел се опитваше да играе по-активна роля на посредник. Защо според Вас се промени това? Къде следва да стои Израел?

- Мисля, че Израел направи много за Украйна. Ние сме единствената държава, която за два месеца построи полева болница на украинска земя. Така над 100 лекари и медицински сестри напуснаха своите болници и работните си места в Израел и отидоха в Украйна. Изпратили сме и много хуманитарна помощ. Всъщност и миналата седмица в Украйна пристигнаха един милиона пакета храна и вода от израелското министерство земеделието. Израелците създадоха и гражданска организация за различни видове дарения, направиха го лично, без участието на правителството. Така че нашата подкрепа към Украйна е много голяма. А що се отнася до политическото посредничество, тогава имахме друг министър председател, премиерът Бенет. Той смяташе, че е добра идея да се опита да посредничи и предприе съответни действия. За съжаление, знаем, че това не доведе до успех.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела Димитрова остана пета на турнира по джудо от Големия шлем в Баку
Габриела Димитрова остана пета на турнира по джудо от Големия шлем в Баку
ГЕРБ-СДС внесе проектозакона за компенсиране на разходите за горивата за обществено обсъждане
ГЕРБ-СДС внесе проектозакона за компенсиране на разходите за горивата за обществено обсъждане