НОВИНИ

Германският канцлер Олаф Шолц призова Пекин да използва влиянието си върху Русия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:21, 04.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна в китайската столица с президента Си Дзинпин и премиера Ли Къцян. Това е първо посещение на лидер на страна от ЕС и Г-7 от началото на пандемията и съвпада с 50-та годишнина от установяването на китайско-германските дипломатически отношения.

Визитата обаче се посреща критично от основните партньори на Германия в контекста на растящото недоверие на Запада към режима в Китай. Засилването на икономическото сътрудничество е сред обсъдените теми в Пекин. Шолц съобщи, че е поискал от Си Дзинпин да упражни влиянието си спрямо Русия, за да бъде сложен край на войната в Украйна.

От Пекин Шолц призова руския президент Владимир Путин да не отказва продължаване на споразумението за износ на украинско зърно, което изтича на 19 ноември.

"Казах на президента Си, че е важно Китай да използва влиянието си върху Русия. Става дума за спазването на принципите на Устава на ООН, одобрени от всички нас, принципи, като суверенитета и териториалната цялост на всяка страна, които са важни и за Китай", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

"Международната ситуация в момента е сложна и променлива с безпрецедентни рискове и предизвикателства. Китай и Германия като две големи държави със значително влияние трябва да работят заедно във времена на помени и несигурност в името на световния мир и развитие", посочи Си Дзинпин, президент на Китай.

Другата основна тема е била засилването на икономическото сътрудничество. По време на срещата си с премиера Ли Къцян, Шолц се обяви за справедливи икономически отношения.

Шолц продължи традицията на предшественичката си Ангела Меркел, която за 16 години на власт посети 12 пъти Китай, и беше придружен от бизнесмени от автомобилната и химическата индустрия. Визитата му беше едновременно кратка - едва 11 часа, и противоречива - тя беше посрещнато критично от основните партньори на Германия в контекста на растящото недоверие на Запада към властите в Пекин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Моралес залага на 18 футболисти за визитата на Ботев Пловдив
Даниел Моралес залага на 18 футболисти за визитата на Ботев Пловдив
Образувано е досъдебно производство за бягството на затворника в Стара Загора
Образувано е досъдебно производство за бягството на затворника в Стара Загора