НОВИНИ

Остри критики в НС за удължаването на действието на бюджета от тази година

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:03, 04.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Удължаването на действието на бюджета от тази година за първите месеци на следващата породи редица въпроси и критики от "Продължаваме Промяната" и БСП към служебното правителство.

Според Искрен Арабаджиев от ПП невнасянето на бюджет на държавата за 2023 година замразява доходите на хората към размерите и реално правителството се отказва да води политика на доходите през следващата година. По думите му невнасянето на бюджет за следващата година създава риск за финансите на държавата.

"Служебното правителство няма хоризонт от една година, за да провежда политики. Онова, което се предлага с бюджета, е запазване на равнищата на всички социални плащания за следващата година към края на 2022 година", допълни вицепремиерът Лазар Лазаров.

"Отразяват ли тези 710 лева реалността - покупателната способност на хората, инфлацията, жизненото равнище и другите показатели? От БСП сме против такова ниско ниво на минималната работна заплата за 2023 година", добави Георги Гьоков от БСП.

"През тази година минималната работна заплата беше увеличена. Формирането на редовен кабинет води към възможност за реализирането на политика през следващата гадина", каза още Лазар Лазаров.

По думите му в рамките на бюджета са предвидени останалите социалноосигурителни плащания.

"Няма да има намаляване на плащания, както от държавния бюджет, така и от бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Правителството е предприело действия за подпомагане на най-нуждаещите се. Определихме минималната линия на бедност с 22% повече спрямо 2022 година. Изцяло инфлационните процеси са отчетени", каза още социалният министър Лазар Лазаров.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асоциацията на съдиите обвини БФС в "срамен за футбола ни акт"
Асоциацията на съдиите обвини БФС в "срамен за футбола ни акт"
Пожарникар, пътувал в пламналия влак София - Варна, е предотвратил голяма трагедия
Пожарникар, пътувал в пламналия влак София - Варна, е предотвратил голяма трагедия