НОВИНИ

Семейство от Добринище построи параклис със собствени средства и труд

bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 04.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Семейство Здравчо и Жулиета Галчови от Добринище построиха параклис в гората над курортния град. На мястото е имало старо оброчище на името на Свети Димитър, затова те нарекли храма си на името на светеца. Изградили параклиса със собствени средства и труд.

Параклисът "Свети Димитър" семейство Галчови изградили само за три месеца. Решили да го направят след като няколко вечери Здравчо сънувал, че често идва тук на това свято място, което познавал от дете.

"На жена ми викам винаги се намирам вечерно време там, дай да вземем да направим нещо така от сърце. Случиха ни се и някакви такива по-неприятни работи - катастрофа, пожар на къщата, едно заболяване имах и в тоя си вид викам дай да взема да направя нещо да се отблагодаря на Бога, на всевишния, че ни запази живи и здрави", казва Здравчо Галчов.

В строежа на параклиса с труд помогнали двете дъщери, зетьовете и роднини.

"Има някои икони, подарени от хора, които искат да дарят за здраве, има подарени икони безвъзмездно", каза Жулиета Галчова.

"Имаме тук едно момче, което пък прави иконостаса. Хората казват: почни го, средствата ще дойдат и действително хората като научат и като знаят, че се прави нещо, кой в зависимост от каква нужда има, идва при мен и казва искам да даря, искам да помогна, искам да дам и ние не отказваме на това нещо има и дарители, има и строители", обясни Здравчо Галчов.

Параклисът е винаги отворен. В него има свещички и всеки, който желае, може да дойде тук и да се помоли за здраве.

"Не се заключва и няма никакви произшествия досега, никой не смее да пипа тук, защото хората все пак се страхуват на свято място да има кражби. По принцип и в Добринище, където са параклисите около Добринище, никъде не се заключва, хората са свикнали и никой не смее да пипа", казва още Жулиета Галчова.

Семейство Галчови казват, че параклисът е направен с много любов и желание и продължават да облагородяват мястото. Ще правят подобрения на беседката, ще има и люлки за децата, а през пролетта ще засадят фиданки и цветя. За усещането да построиш храм на свято място казват, че не може да се опише с думи.

"Човек е благодарен и на Бога може би, и към себе си, защото е направил нещо за бъдещото поколение, това остава за нашите внучета, за техните деца, да има нещо построено от баба и дядо", допълва Жулиета Галчова.

Параклисът "Св. Димитър" е само на 2 км от Добринище. А по пътя до него семейството е поставило и указателни табели.

Автор: Елена Чимева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младо семейство остана без дом след пожар в пловдивското село Горнослав
Младо семейство остана без дом след пожар в пловдивското село Горнослав
Сърна бяга по централен пловдивски булевард (ВИДЕО)
Сърна бяга по централен пловдивски булевард (ВИДЕО)