НОВИНИ

Докладът на ООН за климата: Обречени сме, ако не се променим

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:52, 04.11.2022
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Светът е обречен, ако богатите страни не сключат исторически пакт с по-бедните за да спрат климатичния хаос. Това каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в интервю за "Градиан", дни преди началото на световната конференция в Египет за борба с промените в климата.

Той призова световните лидери да върнат света в правия път за намаляване на емисиите, да спазят обещанията за финансова и техническа помощ към нововъзникващите икономики да ускорят прехода към възобновяема енергия.

Едва ли има надежда глобалното затопляне да се ограничи до градус и половина по Целзий до края на века. Шансът за това вече е пропуснат, става ясно от последния доклад за климата на ООН. Светът очевидно не може да намали наполовина вредните емисии до 2030 година. А дотогава остават само седем години и два месеца.

"Глобалните и националните климатични ангажименти се провалят за срамно кратко време. Емисиите от парникови газове трябва да бъдат намалени с 45% през това десетилетие. Но както се потвърждава и от последния доклад, техните нива остават опасно високи и дори се покачват", заяви Антонио Гутериш.

Докладът анализира обещанията на държавите за съкращаване на въглеродните емисии и реалните стойности на намаляване, необходими за постигане на целта от градус и половина. Заключението е, че разминаването между обещания и реалност е драстично.

"При сегашните политики светът се насочва към глобално затопляне с 2,8 градуса до края на века. С други думи, вървим към глобална катастрофа. Този факт е страничен продукт от разминаването между ангажиментите, обещанията и действията. И тази празнина трябва да бъде запълнена, започвайки от COP27 в Египет", твърди генералният секретар на ООН.

Гутериш смята, че повече няма време за зелени обещания. Според него е дошло времето за истински зелени действия, ако човечеството иска поне да ограничи щетите и да помогне за адаптирането на застрашените райони към опасните промени на климата

"Препоръките в последния доклад са ясни: да престанем да разчитаме на изкопаемите горива. Да избегнем въвличането ни в нова инфраструктура за изкопаемите горива. Да инвестираме масово във възобновяеми енергийни източници. Възобновяемите енергийни източници са печелившо решение за действия в областта на климата, гарантиращи енергийна сигурност, лесен достъп до електроенергия и създаване на нови работни места", каза още генералният секретар на ООН.

Докладът посочва необходимостта от действия на правителствено ниво, промяната на потребителското поведение и промяна във фокуса на глобалната финансова система. Необходимите огромни трансформации засягат производството на храни, земеделските субсидии, намаляването на хранителните отпадъци, разработване на нисковъглеродни храни, производство на електричество от възобновяеми източници и електрифициране на транспорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов и Андреев са заявили участие на "Чалънджър" във Франция
Кузманов и Андреев са заявили участие на "Чалънджър" във Франция
Столична община осигурява допълнителен градски транспорт за Задушница
Столична община осигурява допълнителен градски транспорт за Задушница