НОВИНИ

Съдът остави за постоянно в ареста 17-годишния нападател от Русе

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 04.11.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Русенският съд постанови най-тежката мярка "задържане под стража" на 17-годишния ученик от Русе, обвинен в побой над други младежи. Мотивите на съда са, че проявите му са с висока обществена опасност и може да се укрие. Адвокатите му заявиха, че ще обжалват решението.

След три подадени до момента жалби за побой в полицията, непълнолетният нападател се сдоби с 6 обвинения. Те са за нанасяне на телесни повреди, хулиганство, грабеж, изнудване. Под засилена полицейска охрана младежът беше доведен в съда с белезници и остана мълчалив през цялото време.

В съдебната зала беше и майка му, която след протестите пред дома ѝ е била принудена да напусне града, за да предпази по-малкия си син. Защитата поиска 17-годишният ученик да остане под надзора на детска педагогическа стая, но съдът отказа.

Окръжната прокуратура поиска младежът да остане за постоянно в ареста, тъй като побоите от последните 6 месеца не са първите му противообществени прояви. Срещу него и преди са били подавани сигнали за тормоз над съученици. Според защитата обаче обвиненията не са били повдигнати по надлежния ред от следовател, а от разследващ полицай.

"Защитата смята, че към настоящия момент от процесуална гледна точка не са събрани процесуални годни доказателства, които да обосноват каквато и да било мярка за неотклонение", каза адвокатът на подсъдимия Емил Тодоров.

Единият от мотивите на съда да остави обвиняемия в ареста е, че може да въздейства на свидетелите. Той е възстановил вещите на младежа, когото е ограбил.

"На пострадалия от грабежа и изнудването са възстановени всички имуществени вреди – телефонът, който му е отнет с принуда и парите, взети при залога на телефона в заложната къща", каза Георги Георгиев – окръжен прокурор.

В същото време в социалните мрежи се появи нов видеоклип, в който се твърди, че обвиняемият шофира, въпреки че е непълнолетен. Майка от Русе публикува съобщение, че нейният син също е бил малтретиран, но засега не е подала жалба в полицията.

Репортер: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела Димитрова остана пета на турнира по джудо от Големия шлем в Баку
Габриела Димитрова остана пета на турнира по джудо от Големия шлем в Баку
ГЕРБ-СДС внесе проектозакона за компенсиране на разходите за горивата за обществено обсъждане
ГЕРБ-СДС внесе проектозакона за компенсиране на разходите за горивата за обществено обсъждане