НОВИНИ

България ще купи още осем самолета F-16 (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 04.11.2022
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите решиха България да купи още осем самолета F-16. Инвестиционният проект, внесен от служебното правителство, предвижда България да сключи договор със САЩ за още осем самолета за 2,6 милиарда лева на разсрочено плащане за 10 години.

Вашингтон вече изпрати оферта, която ще е валидна до 15 декември. ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и "Български възход" подкрепиха решението, а БСП и "Възраждане" бяха против.

Три години, след като сключихме договор със САЩ за осем изтребителя F-16 за 2,2 милиарда лева, сме напът да подпишем втори - за 2,6 милиарда Целта е да бъде формирана ескадрила от 16 самолета. Заради забавянето на доставката на първите осем, БСП заявиха, че отново ще си купим самолети само на чертежи.

"Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които ще не са дошли и не се знае кога ще дойдат. Като няма нови самолети и са приземени старите самолети - МиГ и Су, всъщност над небето на България ще летят само гарвани", каза Румен Гечев от "БСП за България".

"Този процес отнема време. Година-две-три са само преговорите. Няколко години е производството. Самолетите не са близалки в супермаркета, които можем да си купим, влизайки, пълнейки кошници с близалки и сладоледи", отговори Атанас Славов от парламентарната група на "Демократична България".

"Колко повече още трябва да дадем на нашите евроатлантически господари, та да получим поне едни изгодни условия? Защото този договор е престъпен, защото е абсолютно грабителки спрямо България, защото на такава цена други държави получиха не F-16, а F-35", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Трябва да вземем политическо решение, с което формално даваме възможност за преговори за закупуване на самолети Ф-16 от САЩ, а фактически ние си купуваме сигурност", каза Мустафа Карадайъ, изразявайки позицията на ДПС.

Валидността на американската оферта, изпратена до България, е до 15 декември, напомниха от ГЕРБ-СДС. Тоест до тогава трябва да имаме ратифициран Договор.

"Да говорим, че нещо тепърва е на чертеж, е глупаво. Всяко нещо, което се купува ново, то тепърва се произвежда, никой не държи налични бойни самолети, да чака някой да ги купи, нито боеприпаси, нито каквото и да е, заяви депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

"Има писмо от юли 2022 година от Агенцията за сигурност и сътрудничество на САЩ, което дава възможност на българската държава да се възползва от всички правни възможности за преразглеждане на плащанията в интерес на българската страна в случай на забава на доставката на първия транш на Ф-16. Държим Министерският съвет да се възползва. Това е условие за подкрепа на нашата група", обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Всички ние в тази зала, държейки се като държавници, трябва да подкрепим продължението на този договор, тъй като говорим в случая за българските ВВС и за възможността да имаме половин или цяла ескадрила", категоричен беше лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

След като беше призоваван многократно да вземе отношение по дебатите, след гласуването служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обясни, че от първите осем самолета след време ще можем да поддържаме в изправност шест.

"Два от тях ще бъдат постоянно на дежурство. Това означава, че със само четири самолета дежурните авиатори трябва да носят подготовка. Четири самолета по 150 часа могат да направят 600 часа. На 14 авиатора излизат по по-малко от 50 часа на авиатор. Това е крайно недостатъчно. Е затова трябва да имаме още осем самолета и да станат 16, да имаме една пълна ескадрила", уточни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Проекторешенията и договорът предвиждат България да плати изтребителите до 2032 година. Пакетът е от три договора: за самолети, за управляеми авиационни ракети и система за управление на информацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли битка за Херсон? - прехвърлят цивилни на източния бряг на Днепър
Ще има ли битка за Херсон? - прехвърлят цивилни на източния бряг на Днепър
Феликс Оже-Алиасим е полуфиналист в Париж след 16-а поредна победа
Феликс Оже-Алиасим е полуфиналист в Париж след 16-а поредна победа