НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене връщането на хартиените бюлетини

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:37, 04.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина в секции с над 300 души. Гласоподавателите в тези секции ще могат да избират дали да гласуват с машина или на хартия.

Предложението беше подкрепено със 125 гласа от ГЕРБ, ДПС и БСП и един депутат от "Български възход". Против гласуваха от ПП, ДБ, "Възраждане", 8 души от "Български възход" и Явор Божанков от БСП.

В зала бяха гласувани още две предложения - на "Възраждане" - за видеонаблюдение на броенето на бюлетините, което беше отхвърлено, и на "Демократична България", които предложиха партиите да имат неограничено време с изходния код от софтуера на машините. Това предложение беше прието.

48.6% от българите предпочитат да гласуват само с машини, сочи проучване на "Алфа рисърч" специално за БНТ

Заседанието започна с остри реплики след искане от "Продължаваме Промяната" за отлагане на точките или прекъсване на заседанието.

"От 30 години гласуваме с хартиена бюлетина - какво да обсъждаме? Стигнахме дотам, че стигнахме до модел, който също е порочен", заяви Йордан Цонев от ДПС, след което се обърна към Кирил Петков - "Вие имате уста, нямате уши. И не сочете там (към главата си - бел. ред), че цяла България разбра какво имате в главата си".

"Вместо да се сочат органи от тялото, ако основният приоритет за ГЕРБ и ДПС е да се гласува с хартиена бюлетина, не знам дали заслужавате да сте в тази зала", отговори му Петков.

От ГЕРБ защитиха бюлетината с мотив - свободата на избор.

"Понеже се смеете и казвате, че сте либерални - нека тогава хората гласуват с царевица, с боб, с димни сигнали", коментира Любен Дилов-син.

"Демократична България" и БСП пък кръстосаха шпаги по отношение на данните за грешки в протоколите при хартиените бюлетини.

"Ние няма да подкрепим законопроектите, с които се предвижда отново смесено гласуване, нашите аргументи се основават на данните", заяви Надежда Йорданова от ДБ.

"Хубаво е да се работи с данни, г-жо Йорданова, но освен с данни, ние в БСП работим и с възприятия и това, което виждаме с очите си. Как така в три области на екрана на машината се изписва "дневникът е подправен", попита я Иван Ченчев от "БСП за България".

"Възраждане" настояха за тяхното предложение - видеонаблюдение при броенето на разписките.

"Ако крием, че има ново мнозинство и бъде върната хартиената бюлетина, то видеонаблюдението става задължително", заяви Петър Петров.

"Български възход" се обявиха против бюлетините, но поискаха гласуване по пощата.

"Връщането към на смесеното гласуване, дори да приемем, че ще доведе до някакво повишаване в избирателната активност, в настоящата политическа и обществена ситуация считам, че ще опорочи свободната воля и ще доведе до изкривяване на вота", каза Александър Николов.

Депутатите се заканиха да внасят нови предложения между първо и второ четене. Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че ще предложат въвеждане на преброителни центрове за бюлетините.

Гласуването за хартиените бюлетини ще влезе на второ четене най-рано след две седмици и тогава окончателно ще разберем какво всъщност ще се случи на следващите избори.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море без Цветомир Панов и Виктор Попов при визитата си на Славия в неделя
Черно море без Цветомир Панов и Виктор Попов при визитата си на Славия в неделя
Ивелина Илиева спечели бронзов медал от турнира по джудо от Големия шлем в Баку
Ивелина Илиева спечели бронзов медал от турнира по джудо от Големия шлем в Баку