НОВИНИ

Управителят на БНБ пред парламента: Сериозно изоставаме от плана за приемане на еврото

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:17, 27.10.2022 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
Политика
Слушай новината

Депутатите гласуват решение за ускоряване на процеса по присъединяване на еврото, така че да бъде спазен заложения срок - 1 януари 2024 година. Остро срещу решението се обявиха от "Възраждане", които са против влизането на България в еврозоната. Според БСП за България приемането на европейската валута трябва да стане не на всяка цена на 1 януари 2024 година, а когато страната ни е готова.

Преди да гласуват решението, внесено от ГЕРБ-СДС, народните представители изслушаха ръководството на БНБ. Очаква се централната банка да предостави и допълнителна информация по процеса на присъединяването след като част от депутатите не останаха доволни от изнесената информация.

България закъснява с 18 месеца по изпълнение на плана за приемането на еврото, а именно влизане в еврозоната на 1 януари 2024 година. Това обяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев, който беше изслушан в парламента по искане на БСП за България.

"Въпросът е дали България да остане неопределено дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на сериозно вече забавения процес на присъединяване към еврозоната", каза Радев.

Гуверньорът беше категоричен, че всичко, което е зависело от БНБ, е изпълнено, но трябва политическа воля за влизането в еврозоната, а не нови анализи за или против еврото.

"Нямаме необърнат камък по тази тема. Добавянето на нови анализи в момента само ще забави допълнително процеса и трудно ще добави ново качество. Това, от което се нуждаем сега, са не нови анализи по темата, а конкретни действия", каза Радев.

Управителят на БНБ е категоричен, че България може да приеме еврото само ако има стабилно правителство, политически решения и подготвен бюджет с бюджетна прогноза. Страната ни в момента не изпълнява обаче един от критериите за влизане в еврозоната, а именно инфлацията: тя е над заложената.

"Фактически инфлацията и лихвите - критерия се гледа към 30 април на следващата година. Така че много е важно как ще се развие инфлацията до тази дата, много е важно как ще върви цената на нашия новоемитиран дълг до тази дата. Но това, което е положително да установим, че вратата там не е затворена, тоест има място за разговори как този критерий ще бъде измерван", каза Радев.

Проблем няма да има за валутните резерви на страната, категоричен беше ресорният подуправител на банката.

"Това, което трябва да знаем е, че при присъединяването в еврозоната нашите валутни резерви ще намалеят механично, тъй като те са функция от това, че имаме валутен борд. Нашите валутни резерви ще намалеят основно поради факта, че нашите задължителни резерви ще намалеят от 10 % на 1 %. След като имаме приспособяване на баланса нашите валутни резерви ще имат две компоненти - едната е частта, която ние трябва да внесем във валутните резерви на ЕЦБ. Текущите изчисления са, че нашият дял ще бъде 0,98 %", каза Калин Христов, подуправител управление „Емисионно".

Още от 1 октомври 2020 година България е член на Банковия съюз на еврозоната и съответно прилага надзорните правила спрямо банките у нас, които покриват всички критерии.

"Българската банкова система, бидейки интегрална част от Банковия съюз и в момента прилага всички регулации, които са предвидени за прилагане", каза Радослав Миленков, подуправител „Банков надзор".

Влизането в еврозоната беше категорично подкрепено и от служебния вицепремиер Атанас Пеканов.

"По мое мнение влизането в еврозоната ще бъде много важен маркер за доверието в страната, страната ни е поела този ангажимент. В момента сме на финалната права", каза Пеканов.

Според БНБ все пак изоставането може да бъде наваксано, но остава все по-малко време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен мач за Карина Константинова и успех за Кефлавик в исландското първенство
Силен мач за Карина Константинова и успех за Кефлавик в исландското първенство
Юлия Стаматова загуби във втория кръг на турнира в Анталия
Юлия Стаматова загуби във втория кръг на турнира в Анталия