НОВИНИ

Въздушна тревога и тази сутрин в Украйна, Русия заплаши да преразгледа отношенията си със Секретариата на ООН

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:45, 27.10.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Въздушна тревога беше обявена тази сутрин в няколко области в Украйна. По информация на местната военна администрация удари е имало и в Киевския регион. Към момента няма данни за жертви.

На фронта - най-сериозно остава положението край Бахмут.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски нарече "лудост" тактиката на руското командване, а Русия обяви, че може да преразгледа отношенията си със Секретариата на ООН.

От месеци руснаците се опитват да превземат Бахмут, град в Донецка област, чието население - преди войната, е било около 70 000 души. Бахмут се намира на основния път между Славянск и Краматорск, които в момента са под украински контрол.

"Натискът тук само показва лудостта на руското военно командване. Ден след ден хората се пращат на сигурна смърт, артилерийският огън е безкраен, а резултат няма. Като цяло укрепваме позициите си по цялата фронтова линия. Намаляваме способностите на окупаторите, разрушаваме логистичните им центрове и подготвяме добри новини за Украйна", каза украинският президент Зеленски в среднощното си обръщение.

Според анализатори, обаче, голямата битка ще се води за Херсон. Русия укрепва позициите си и се готви да отбранява града.

"Руснаците сменят позициите си. Нашето разузнаване потвърди, че подсилват редовете си с новобранци, укрепват фланговете, копаят окопи. Те се страхуват от военновъздушните ни сили, от артилерията и войниците ни", смята украински военнослужещ.

Киев твърди, че украинската офанзива се е забавила и поради неблагоприятните метеорологични условия. А според източници в Москва, до седмици ще започна украинско нападение и в Запорожка област.

Русия може да преразгледа отношенията си със Секретариата на ООН, ако започне разследване около дроновете, с които е атакувана Украйна. Това заяви постоянният представител на Мосва в ООН Василий Небензя.

"Не става дума за прекъсване, но ще има ревизия на отношенията", добави той.

Украйна и редица западни държави обвиняват Иран, че доставя дронове на Русия, които тя използва във войната. А това представлява нарушение на санкциите, наложени на Техеран заради ядрената му програма.

Междувременно Сенатът на Полша прие резолюция, в която обяви Русия за терористичен режим и призова международната общност да подкрепи Международен наказателен съд, който да разследва военните престъпления в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев за войната по пътищата: Ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост
Иван Гешев за войната по пътищата: Ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост
Военният министър: Трябва да преценим риска за Българската армия, преди да пращаме оръжие в Украйна
Военният министър: Трябва да преценим риска за Българската армия, преди да пращаме оръжие в Украйна