НОВИНИ

Абсурден случай от Варна: 4 кучета са отглеждани в изоставен автомобил, собствениците са неизвестни

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 27.10.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Живеещи на улица "Владимир Смоленски" във Варна сигнализираха, че повече от пет месеца кучета се отглеждат в изоставен лек автомобил. Колата е без номера, а кой е собственикът на затворените четириноги все още не е ясно. Хората казват, че не смеят да излязат от домовете си, когато кучетата са пуснати навън, защото са агресивни. Има и ухапана жена.

В кола на метри от две варненски училища се отглеждат четири кучета. Въздух в купето влиза само през един от страничните прозорци. През по-голямата част от денонощието животните са затворени в автомобила. Пускат ги за час навън без каишка и намордник.

Хората твърдят, че собствениците на кучетата са извън страната. През деня ги разхожда човек, който не живее в района, разказва Иванина, която също се страхува от животните, когато са навън.

"Сестрата на мъжа се грижи за тях. Но жената не е свикнала с животните, изтърва ги. Едното по-голямото куче, по-злобно, се спуска да напада", казва Иванина.

Живеещите в района са подавали сигнали да Община Варна, полицията и до организации за защита на животните, но без резултат. След като уведомили за проблема общинската администрация, оттам заявиха, че инспектори от Дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" не са установили собственика на колата, тъй като е без регистрационни номера.

Местните са подали сигнали до полицията, до Областната дирекция по безопасност на храните за нехуманно отношение към животните и до "Общински паркинги и синя зона" - за автомобил без регистрационни табели, паркиран на обществено място. Екипът ни също потърси информация от Областната дирекция по безопасност на храните. Оттам направиха проверка.

"Видимо са в добро общо състояние. Явно са обгрижвани животните. Автомобилът е без регистрационни номера. Сравнително голям, просторен е, но все пак кучетата не е редно да са вътре", казва Данаил Николов - главен инспектор в отдел "Здравеопазване на животните" в Агенцията по храните-Варна.

Стопанинът на кучетата не се е явил в Областната дирекция по безопасност на храните, въпреки отправената към него покана. Инспекторите вече са уведомили полицията. Ако собственикът не бъде открит, кучетата ще бъдат обявени за безстопанствени и настанени в приют, което е задължение на Община Варна. Санкцията за нехуманно отглеждане към животни е от 200 до 500 лева.

Вижте още в репортажа на Даниела Цекова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев е на официално посещение в Молдова
Румен Радев е на официално посещение в Молдова
Даниил Медведев и Стефанос Циципас продължават във втория кръг във Виена
Даниил Медведев и Стефанос Циципас продължават във втория кръг във Виена