НОВИНИ

Да се удължи ли действието на Бюджет 2022 - позициите на синдикати и работодатели

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 27.10.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Синдикати и работодатели на противоположни позиции относно намерението на служебното правителство да удължи действието на Бюджет 2022 и догодина вместо да предлага на Народното събрание нова план-сметка.

В студиото на "Денят започва" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" определи удължаването на действието на бюджета от тази година като "удобно извинение" да не се вдигат заплати и пенсии.

"По-скоро ключово е това да се разберем помежду си като общество - трябва ли да се увеличат минималните плащания след 18,7% инфлация или да оставим хората с най-ниските доходи да платят цената на кризата - ето това е ключовият въпрос, а не трябва или не служебното правителство да прави политики през бюджета. Ако замразим социалните плащания, хората ще се доближат до линията на бедност - говорим за работещи хора", заяви Григорова.

Според Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България удължаването на Бюджет 2022 е най-добрият вариант в сегашната ситуация.

"Имайки предвид че Бюджет 2022 беше гласуван февруари и влезе в сила април, а през юни беше актуализиран, единственият възможен вариант за приемане, който няма да срути държавата, е удължаването на Бюджет 2022", изтъкна той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурден случай от Варна: 4 кучета са отглеждани в изоставен автомобил, собствениците са неизвестни
Абсурден случай от Варна: 4 кучета са отглеждани в изоставен автомобил, собствениците са неизвестни
Удължават противоепидемичните мерки до 2 ноември
Удължават противоепидемичните мерки до 2 ноември