НОВИНИ

Делян Добрев: Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 27.10.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове. Това коментира в "Денят започва" депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

"В Народното събрание казват "при никакви обстоятелства с тези не искаме". Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство", попита риторично Добрев.

По думите му кризата тропа на вратата и вече сме започнали да навлизаме в рецесия.

"Не знам какво правителство ще предложим, тъй като парламентът е в насипно състояние. Затова искаме поне нещата, които са важни за хората - тока за бита да ги предложим, да ги разгледаме в комисии и до края на месеца да ги приемем", каза още той.

ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за 10-годишен договор за газ на консултациите при президента вчера, отбеляза Добрев.

"Добро впечатление направи, че президентът осъзнаваше колко е важно точно в този момент НС да предложи и приеме антикризисни мерки. Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложихме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети".

Президентът е съобщил на ГЕРБ, че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България.

"Отбеляза, че в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим, тоест руският газ е изключен. Това, което ще направим е да коригираме проекта на решение, така че да не спира тази процедура, а по-скоро да даде санкция на НС за провеждането ѝ", посочи Добрев.

ГЕРБ предлагат забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г. Делян Добрев посочи и мерките на партията за поевтиняване на горивата:

"Продължаваме да твърдим че горивото е надписано с 1 лев отгоре. Предлагаме с проект на решение на НС няколко варианта - да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо".

По думите му допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3,5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени като компенсации за гориво не само на крайните потребители, но и на бизнеса. Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм.

Освен това ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона е аут, Ливърпул, Интер и Порто продължават напред в Шампионската лига
Барселона е аут, Ливърпул, Интер и Порто продължават напред в Шампионската лига
Лудогорец посреща Бетис на Хювефарма Арена
Лудогорец посреща Бетис на "Хювефарма Арена"