НОВИНИ

Военният министър: Трябва да преценим риска за Българската армия, преди да пращаме оръжие в Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
11:38, 27.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Първо трябва да се направи оценка на риска за българската армия, преди да се вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той посочи, че ако парламентът не ратифицира договора за втората ескадрила F-16 до изтичане на крайния срок на офертата - в средата на декември, има опасност цената са самолетите да скочи.

По повод внесените в парламента законопроекти за предоставяне на военна помощ на Украйна, министърът на отбраната отправи съвет към депутатите.

"Преди обаче да се вземе каквото и да е решение би трябвало да се направи оценка на риска. И тази оценка на риска би трябвало така да бъде направена, че да са ясни какви са всички последствия каквито би довело едно такова решение. Говорим конкретно за Българската армия", заяви Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната.

Стоянов разкри какви оръжейни системи е поискала от нас Украйна.

"Това, което беше декларирано пред мен от посланик Москаленко и за искане на зенитно ракетни комплекси и за оперативно тактически ракети. Определено от такова въоръжение ние няма как да се лишим. Ние нямаме излишно такова имущество, което може да бъде предоставено на Украйна", обясни Димитър Стоянов.

Във връзка с ескалацията на войната в Украйна началникът на отбраната поиска ускоряване на процесите по изграждането на военната инфраструктура, чрез директно възлагане вместо сега действащите обществени поръчки. Това беше едно от заключенията след последния Консултативния съвет по национална сигурност при президента, свикан заради агресията на Русия.

"Трябва да продължим целенасочено да инвестираме в инфраструктура. Наложително е инфраструктурата на фланга на НАТО да бъде адекватна и способна да приема съюзническите сили и средства, за да може да се даде своевременен отговор. Затова е крайно време да се промени нормативната база", каза адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

Още не е завършила проверката на инцидента при който самолет СУ-25 се разби на летище Безмер, при който пилота катапултира, каза още адмирал Ефтимов. Той посочи, че до края на месеца ще бъдат възстановени полетите на щурмовата ни авация, който бяха временно прекратени.

А военният министър успокои, че няма проблем с плащането на вторите 8 изтребители F-16 блок 70, тъй като е разсрочено във времето, а средствата са заложени в бюджета на МО. Стоянов предупреди, че ако НС не потвърди сделката до крайния срок по договора, цената ще скочи.

"Такава опасност е реална да получим оферта с по-висока цена. Срокът на офертата е до 15 декември. До тогава трябва да мине ратификация на международния договор. Освен ратификацията на международния договор, за да влезе в сила, трябва да бъде извършено и първото плащане. Това, което ви казах е около 30 млн.", уточни Димитър Стоянов.

До момента няма предоставени оферти за изтребители, които да заместят МиГ-овете след като им изтече летателната годност до пристигането на новите F-16 блок-70. Чака се отговор от Израел и САЩ за F-16 и от Франция, и Швеция за "Мираж" и "Грипен". Другата седмица у нас пристигат френски представители, които да огледат летищата в Безмер и Граф Игнатиево.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушна тревога и тази сутрин в Украйна, Русия заплаши да преразгледа отношенията си със Секретариата на ООН
Въздушна тревога и тази сутрин в Украйна, Русия заплаши да преразгледа отношенията си със Секретариата на ООН
Общинският съвет на Пловдив одобри тегленото на 24 милиона лева кредит за стадионите на Ботев и Локомотив
Общинският съвет на Пловдив одобри тегленото на 24 милиона лева кредит за стадионите на Ботев и Локомотив