НОВИНИ

Нов зам.-председател в СОС след отстраняването на съветника, който свали украинското знаме от общината

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:15, 27.10.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Румен Русев от групата на "Патриоти за София" е новият заместник-председател на Столичния общински съвет. Той е бивш кмет на район Младост и е първи мандат общински съветник, избран от листата на "Атака".

Русев е избран на мястото на Борислав Иванов, който два пъти се опита да свали украинското знаме от фасадата на общината. Преди няколко дни той подаде оставката си от поста. На днешното заседание съветниците гласуваха и отстраняването му от другите два поста, които заемаше.

Така председател на Комисията по обществен ред и сигурност става генерал Иван Мечков, а на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика - Борис Петров.

Ще бъде гласувано и решението таксиметровите шофьори в столицата да са с облекчен данък за следващата година. Докладът беше одобрен единодушно на транспортната комисия в понеделник.

"Силно се надявам това да е последната година, в която ние всъщност по този начин чрез бюджета на държавата, за всички общини на България става въпрос, този бранш ще бъде подпомогнат. Това предвижда именно с тази мярка и тя е подкрепена от Министерството на транспорта - държавният бюджет да дофинансира общините в България от минималния размер до максималния, който те са приели като данък за таксиметровите услуги в съответната община", обясни Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ.

Данъкът ще е 850 лева, като 300 ще плащат превозвачите, а разликата от 550 лв ще бъде поета от държавния бюджет. Има и допълнителна точка на която предстои да се коментира и ново увеличение на тарифите.

"В момента например вечерно време ако някой по работни или други причини реши да пътува, има само опцията личен автомобил или все по-скъпо ставащите таксита. Това е причината, поради която днес внесох доклад с искане от 1 януари 2023 година, когато в сила влизат новите цени на такситата, да бъде възстановена експлоатацията на нощния градски транспорт като една много по-евтина, много сигурна и много по-безопасна алтернатива за придвижване през нощта", каза Борис Бонев, независим общински съветник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП и ДПС се скараха кой да оглави парламентарната комисия за младежта и спорта
ПП и ДПС се скараха кой да оглави парламентарната комисия за младежта и спорта
Вицепрезидентът Йотова и хърватският премиер Пленкович се обявиха за приемането заедно на България и Хърватия в Шенген
Вицепрезидентът Йотова и хърватският премиер Пленкович се обявиха за приемането заедно на България и Хърватия в Шенген