НОВИНИ

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:05, 15.12.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху части от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от Народното събрание на 2 декември.

С отхвърлянето на ветото остават направените поправки и на избори ще може да се гласува с хартиена бюлетина.

Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс

Гласуването в правна комисия бе идентично с начина, по който бяха направени промените. С 12 гласа на ГЕРБ, БСП и ДПС ветото на държавния глава беше отхвърлено. 11 гласа пък подкрепиха мотивите на Румен Радев - те дойдоха от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане".

Реакциите на депутатите за Изборния кодекс - ще бъде ли преодоляно ветото на президента?

В мотивите си за налагане на ветото президентът изтъкна, че в повечето от секциите те оставят избирателя по свое усмотрение да определя начина на гласуване – с хартия или с машина, вместо законът императивно да го постанови по определени критерии.

Късно снощи в профила си във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов написа, че според становище на БНБ сроковете и наличната техника биха направили невъзможно изпълнението на приетия Изборен кодекс.

Бившият министър на електронното управление отбелязва, че са необходими поне 4 месеца за производство на хартия, а печатницата на БНБ няма необходимото оборудване.

Според него на практика това означава, че ако бъде преодоляно ветото върху Изборния кодекс може да няма машинно гласуване.

"Ако ГЕРБ, БСП и ДПС искат да премахнат машините, нека го кажат, а да не се крият зад благовидни твърдения за право на избор, което всъщност отнемат", завършва публикацията си Божанов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Респираторен вирус напълни детските отделения на много места в страната
Респираторен вирус напълни детските отделения на много места в страната
Иван Иванов с втора убедителна победа на "Ориндж Боул"
Иван Иванов с втора убедителна победа на "Ориндж Боул"