НОВИНИ

Агенцията за закрила на детето върна у нас българче, изоставено в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 30.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
агенцията закрила детето върна нас българче изоставено украйна
Слушай новината

Изоставено в Украйна българче на година и половина бе върнато у нас от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съвместно с МВнР и Агенцията за социално подпомагане.

Биологичните родители на момиченцето го изоставили веднага след раждането, като представили нотариално заверено съгласие то да бъде дадено за осиновяване.

Държавната агенция за закрила на детето е уведомена за случая от посолството на България в Киев. Оттам става ясно, че органът за закрила в украинската столица не може да полага грижи за детето, а в условията на война не може и да гарантира неговата безопасност.

Историята все пак има добър развой - след координация между българските и украинските институции, ДАЗД е извършила всички необходими действия, за да се прибере детето в България.

По време на пътуването момиченцето е придружено от социален работник от Дирекция "Социално подпомагане" - Русе и медицинско лице от Сдружение "Еквилибриум". В акцията е участвала и международната организация А"21". У нас детето е посрещнато от председателя на ДАЗД Теодора Иванова.

"Изключително съм щастлива и благодарна на всички институции и партньори от неправителствения сектор, че с общи усилия едно дете, български гражданин е върнато в страната, за да получи необходимите грижи в подкрепяща и защитена среда. За ДАЗД от първостепенно значение е да гарантира сигурност и възможност за развитие и отглеждане на всяко българско дете, независимо къде се намира", каза Иванова.

Сега детето ще бъде настанено в подходящи социални условия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал се върна към победите срещу Рууд по време на съвместното им южноамериканско турне
Надал се върна към победите срещу Рууд по време на съвместното им южноамериканско турне
Вид инсулин за деца липсва в аптеките във Варна
Вид инсулин за деца липсва в аптеките във Варна