НОВИНИ

Ахмед Моллахасан: Финансовото състояние на Арда е стабилно

Ахмед Моллахасан
Снимка: ПФК Арда
bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 29.03.2022
Чете се за: 08:15 мин.
Спорт
Слушай новината

От няколко дни официално футболният отбор на Арда Кърджали има вече нови собственици и ново ръководство. Основният акционер и изпълнителен директор Ахмед Моллахасан даде първото си интервю за клубния сайт, като отговори на актуални въпроси, които вълнуват привържениците на клуба.

– Какво се случва в момента в Арда и кой управлява?
– Здравейте, радвам се, че имам тази възможност чрез клубния сайт да внесем яснота по тези въпроси, както и да успокоим феновете на нашия клуб. Започвам от края на миналата година и по-точно 17 декември, когато след мача Арда и ЦСКА старото ръководство сподели, че повече няма да участва в управлението на клуба. От тогава стартира процедура по прехвърлянето на акциите и това реално се случи окончателно преди няколко дни. След като това стана факт ние направихме и нов Управителен съвет, в който влизам аз заедно с Кирил Георгиев и Яшар Дормушев. Това сме тримата, които ще се занимаваме с финансирането на клуба. Искам обаче да отбележа, че почти целият бизнес в гр. Кърджали разбра, че старото ръководство се оттегли и решиха да помагат кой с каквото може. Това не означава, че нямаме нужда от други спонсори и в тази връзка сме готови на разговори с всякакви фирми. Искам обаче да отбележа и голямата подкрепа и помощ от страна на кмета на гр. Кърджали д-р инж. Хасан Азис, който каза, че когато има нужда ще помага. Знаем, че ще бъде трудно, но целта ни е да задържим отбора на Арда в елита на българския футбол. Не на последно място искам да благодаря на старите собственици в лицето на г-н Румен Гайтански, Стефан и Петър Пешеви за всичко, което направиха и за базата, и за стадиона, и за отбора, който успяха да го наредят сред най-добрите в България и написаха новата история на Арда.

– Най-важното нещо, което интересува феновете е дали отборът е финансово стабилен?
– Финансовото състояние на клуба е стабилно. Към днешна дата нямаме задължение към нито един футболист, треньор или човек от персонала. Всички си получават заплатите на определената дата и нямаме никакви проблеми.

– Какво се случва с клубния автобус, който от известно време не е забелязван?
– Благодаря за този въпрос. Значи автобусът е собственост на предишните собственици. Ние имаме уговорка с тях до лятото срещу определен наем да го използваме. Да обаче възникна един проблем и той в момента е на ремонт. Нямам представа кога ще е готов. Но това не ни притеснява, защото местни превозвачи веднага откликнаха и нямаме проблем с превоза. Лятото ще мислим варианти за нов автобус.

– Очаквате ли в момента подкрепа от феновете, които получиха отговори на доста въпроси, които си задават из града.
– Естествено всичко това ние го правим за феновете. Надявам се те отново да идват на Арена Арда и да подкрепят отбора, както са го правили през годините. Смятам, че сме достатъчно открити с тях и нямаме абсолютно никакви тайни. Когато има някаква новина, веднага я съобщаваме чрез клубния сайт.

– Какво бихте им казали на привържениците на Арда?
– Бих им казал на първо място безусловно да подкрепят отбора защото те винаги са 12-ия играч. Мога да им обещая както аз, така и цялото ръководство, че ще направим всичко възможно да запазим отбора в елита на България. Искам да отбележа нещо много важно, отборът на е мой или на другите акционери – Арда е на всички кърджалийци.

– Ивайло Петков остава ли на поста спортен директор?
– Да, той е такъв още от миналата година. Ние (новото ръководство) работим заедно с него още от декември. Заедно преговаряхме с играчите, те са запознати с всичко, така, че той си продължава да изпълнява длъжността спортен директор.

– Има ли интерес от местния бизнес, който да спонсорира отбора, за да може той да е стабилен както преди?
– Да Ви кажа приятно съм изненадан от местния бизнес. Всеки помага с каквото може. Доста се говореше за Теклас, дали няма вариант да станат спонсори на Арда. Сега ще Ви кажа малко интересна информация. Декември месец проведохме един разговор с тях. На него присъства Петър Пешев, Ивайло Петков, аз и кмета на гр. Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Управителят на Теклас за България каза, че той не може да вземе такова решение за финансиране на отбора и каза, че ще е хубаво да напишем едно писмо до ръководството на Теклас. Лично кметът на града го подписа и го изпратихме, но към този момент все още нямаме отговор.

– Извършвате ли някакви ремонтни дейности на Арена Арда в момента?
– Да, в момента оправяме тревата на официалния стадион, както и поддържаме базата в Момчилград. Такава е договорката, тъй като там тренира отборът. Искам да кажа на всички фенове, че нямаме абсолютно никакъв проблем с поливната система на Арена Арда, тъй като се появиха и такива слухове за нея.

– Кой подкрепя отборът на ПФК Арда в битката за президент на БФС?
– Ние в такава полемика не искаме да влизаме. Имали сме срещи и с двамата кандидати, даже Димитър Бербатов на нашия стадион се срещна с клубовете от Кърджали и региона. Но това не означава, че сме заели някаква страна, той просто използва нашата база, която е в перфектно състояние. Относно датата 18 март, ние не сме имали покана за участие на Конгрес на БФС. Ние тогава имахме мач и се бяхме концентрирали около него.

– Преди известно време Арда привлече двама играчи Ласана Н‘Дайе и Ел Мами Тетах. Кога ще могат да играят за Арда?
– Положението с тях е следното. Всички документи вече са подадени за изкарване на работни визи. За съжаление се оказа, че тази процедура е доста тежка и сложна. Документите се подават в различни институции, ДАНС и къде ли още за проверки. За Н‘Дайе пък проблема беше, че той трябваше да отиде до Москва, но там сега ситуацията е сложна и трябваше да търсим други варианти. В крайна сметка мисля, че сме на финалната права и евентуално могат да бъдат картотекирани за мача със Славия тази седмица.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Град Ирпин край Киев вече е под украински контрол
Град Ирпин край Киев вече е под украински контрол
Ръст на случаите на COVID-19 в Шанхай
Ръст на случаите на COVID-19 в Шанхай