НОВИНИ

Айсбергът A23a е с дебелина над 280 метра, показа сателитно измерване

айсбергът a23a дебелина 280 показа сателитно измерване
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:22, 14.12.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Айсбергът A23a, който е най-големият в света, е с дебелина над 280 м, показа сателитно измерване, съобщи Би Би Си. Общата му площ е 3900 кв. км., а обемът около 1100 куб. км. Масата му е 1 около трилион тона.

Айсбергът, който се откъсва от антарктическия бряг през 1986 г., се отдалечава от Антарктида. Според учените той достига критична точка в своето движение - през следващите няколко седмици ще стане ясно каква е траекторията му през Южния ледовит океан.

Данните за размерите на A23a са определени в рамките на мисията на Европейската космическа агенция CryoSat-2. Този космически апарат разполага с радар, който е способен да улови колко голяма част от айсберга се намира над водата. С използването на информация за гъстотата на леда е възможно да се определи каква част от ледения блок е под водата.

Сателити като CryoSat-2, които измерват разстоянието от повърхността на айсберга до водната повърхност, ни дават възможност да следим дебелината от космоса, посочва д-р Ан Бракман-Фолгман от университета в Тромсьо, Норвегия, пред Би Би Си.

Така ще може да се проследи изтъняването на айсберга при навлизането му в по-топли води. Заедно с топографията на морското дъно това дава възможност да се определи къде ще заседне леденият къс и кога ще бъде достатъчно тънък, за да се раздвижи отново.

Айсбергът започна да се движи след 2020 г. Тогава беше трудно да се получат данни за размерите му. С площ от 3900 кв. км и дебелина от 285 м A23a имаше обем от 1113 куб. км и маса от 950 трилиона тона.

Айсбергът се откъсва от шелфовия ледник Филхнер в южното море Уедъл. Той е леден остров в продължение на повече от три десетилетия. Данните от CryoSat могат да обяснят защо.

Айсбергът не е еднороден блок - някои негови части са по-дебели от другите. Килът стига до изключително голяма дълбочина. През 2018 г. подводната част на леда достига до почти 350 м. Това е причината A23a да е закотвен толкова дълго време. Сателитните изображения дори показват пукнатините, които са в резултат от сблъсъка с морското дъно.

През годините айсбергът губи маса и като резултат от това започва да се движи. През последните две десетилетия наблюдаваме около 2,5 м годишно загуба на дебелина, което е очаквано предвид температурата на водата в морето Уедъл, каза д-р Анди Райдот от Университетския колеж в Лондон, част от националния научен център за полярни наблюдения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на шофьора, който блъсна с камион възрастна жена в Пловдив
Повдигнаха обвинение на шофьора, който блъсна с камион възрастна жена в Пловдив
Жюстин Бреза-Буше спечели спринта от Световната купа по биатлон в Лензерхайде, Лора Христова е 43-а
Жюстин Бреза-Буше спечели спринта от Световната купа по биатлон в Лензерхайде, Лора Христова е 43-а