НОВИНИ

Албания постигна първа победа в историята си срещу Грузия като гост в Лигата на нациите

В друг мач по същото време Словакия излезе начело в група C1 след успех с 3:1 срещу Азербайджан в Баку.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
21:08, 14.10.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Национален отбор на Албания по футбол
Снимка:
Слушай новината

Албания си тръгна за първи път в историята си с трите точки от Тбилиси, след минималната победа срещу Грузия в група B1 на Лигата на нациите. Селекцията на Силвиньо се защитаваше през огромна част от двубоя и чакаше своя момент да удари "кръстоносците". Това се случи в 48-ата минута, когато Кристиян Аслани вкара единственото попадение в днешния сблъсък.

Домакините имаха златен шанс да открият резултата след пет минути по игра. Десният бек Отар Какабадзе проби по фланга и центрира към наказателното поле, където чакаше Буду Зивзивадзе, който обаче прати удара си над вратата.

Последва ново добро нападение от възпитаниците на Вили Саньол шест минути по-късно. Жорж Микаутадзе и Зурико Давиташвили комбинираха по прекрасен начин, а вторият предизвика и реакция на стража на гостите Томас Стракоша, след техничен изстрел от границата на наказателното поле.

Докрая на първата част "кръстоносците" продължиха да доминират, но така и не успяха да отключат пълния си потенциал в нападение и се оттеглиха на почивката при резултат 0:0.

Липсата на решителност на грузинците в крайна сметка им изигра лоша шега и Албания поведе в резултата, три минути след подновявнето на играта. Недим Байрами проби по левия фланг, подаде към Индрит Тучи, а централният нападател заложи топката на полузащитника на Интер Кристиян Аслани, който матира Гиорги Мамардашвили.

Грузия продължаваше да търси отговор как да пробие през балканската стена, а Микаутадзе можеше да го намери на два пъти в 70-ата минута, но първият му шут бе спасен, а вторият - блокиран.

В крайна сметка албанските защитници издържаха на домакинското напрежение и си заслужиха трите точки.

Положението в група B1 на Лигата на нациите се завърза още повече, след победата на Албания. Балканците вече имат равен брой точки - 6, с първия Грузия и втория Чехия, преди гостуването на възпитаниците на Иван Хасек на Украйна, които имат 3 пункта и могат да се изравнят с останалите си съперници при победа.

В друг мач по същото време в група Словакия излезе начело в група C1 след победа с 3:1 срещу Азербайджан в Баку.

Гостите поведоха с автогол на Рахил Мамадов, но Торал Байрамов изравни в края на първото полувреме.

Махир Емрели остави азербайджанците с човек по-малко, след като получи втори жълт картон, което даде устрем на участниците в Евро 2024. Лукаш Хараслин в 75-ата и Давид Джуриш в 86-ата оформиха крайния резултат.

Словакия вече има 10 точки от 4 мача. Швеция се намира на втората позиция със 7 пункта, преди гостуването си на Естония по-късно днес. Азербайджан е на дъното без спечелена точка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица завърши предсезонната си подготовка с победа срещу ЦСКА
Марица завърши предсезонната си подготовка с победа срещу ЦСКА
Спортни новини 14.10.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 14.10.2024 г., 20:50 ч.