НОВИНИ

Алекс де Минор победи Рафаел Надал на United cup

Стефанос Циципас се справи с Давид Гофен

алекс минор идва sofia open 2021
Снимка: АРХИВ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:50, 02.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Алекс де Минор записа най-престижната победа в кариерата си, след като на турнира за смесени отбори United cup в Австралия надигра носителя на 22 титли от Големия шлем Рафаел Надал с 3:6, 6:1, 7:5.

С успеха си Де Минор даде преднина на домакините от 1:0 победи над Испания в мача им от група "D", в която сигурен победител е тимът на Великобритания.

Макар двубоят в Сидни да бе без особено значение, Де Минор и Надал дадоха много поводи за емоции на зрителите на корт "Кен Розуел Арена", а след срещата Де Минор, който е родом от града, обяви съоръжението за най-любимото си на света.

Австралиецът бе този, който започна по-добре мача и стигна до пробив за 3:2 гейма, но Надал наниза четири поредни на сметката си и взе първия сет. В началото на втория испанецът, който е номер 2 в световната ранглиста, стигна до още един брейк и поведе и изглеждаше, че няма да остави шансове на съперника си.

Притиснат до стената обаче Де Минор започна да играе много добър тенис и спечели следващите шест гейма, за да изравни сетовете. Това му даде допълнителна увереност и в третия сет Де Минор успя да спечели още два пъти подаването на Надал, като втория път това бе решително, тъй като му позволи да поведе с 6:5 гейма.

„През последните шест месеца играх много малко официални мачове. Така че тези мачове помагат. Разбира се, ако спечелех, процесът щеше да върви по-бързо, но трябва да се бориш. На моменти играех много добър тенис. Той игра много добре от бекхенд, промени посоките от форхенд. Вероятно условията тук не са идеални за мен, защото топката е „мъртва“. Не знам дали е от топката или е закрит корт и висока влажност, но топката става мека и това не помага на въртенето. Играчите с по-плоски удари имат по-високи шансове. Но това не е извинение“, каза Надал на пресконференция след мача.

По-късно днес е вторият мач между Испания и Австралия, в който съперници на сингъл при дамите на Нурия Парисас-Диас и Мадисън Инглис.

В Пърт денят се оказа доста лесен за Стефанос Циципас. Гръкът победи с 6:3, 6:2 белгиеца Давид Гофен и така изравни резултата между Гърция и Белгия на 1:1. Преди това белгийката Алисън ван Ойтванк даде преднина на белгийския отбор с успех със 7:5, 2:6, 6:3 над Деспина Папамихаил.

Циципас наниза 12 аса срещу само два за Гофен и имаше предимство във всички основни статистически показатели. Гръкът допусна да загуби подаването си само веднъж в хода на целия мач, като това се случи в средата на първия сет, но в този момент Гофен вече бе изоставащ в резултата.

Така във вторник Гърция ще се нуждае от само една победа в оставащите три мача на сингъл, за да спечели група "А", в която е и отборът на България, който при успех на гърците ще завърши на второ място в крайното класиране.

Италия направи голяма крачка към преминаване в следващата фаза, след като успя да поведе с 2:0 успеха на Норвегия. Мартина Тревизан победи трудно Малене Хелго със 7:5, 3:6, 6:4, докато Лоренцо Музети имаше по-малко проблеми срещу Виктор Дурасович за 7:6(7), 6:3. Така италианците се нуждаят от само още една победа, за да завършат на първо място в група "Е".

В пряк сблъсък за първото място в група "В" Полша поведе с 1:0 победи на Швейцария, след като водачката в световната ранглиста при дамите Ига Швьонтек се наложи с 6:3, 7:6(3) над олимпийската шампионка Белинда Бенчич.

Швьонтек взе сравнително лесно първия сет и водеше с 4:1 гейма във втория, но допусна Бенчич да изравни и да докара нещата до тайбрек. Там обаче Швьонтек бързо взе инициативата и затвори мача след два часа и три минути игра.

По-късно днес е мачът на сингъл при мъжете между Даниел Михалски и Марк-Андреа Хюслер.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоопаркът във Варна очаква варненци да подарят коледните си дръвчета
Зоопаркът във Варна очаква варненци да подарят коледните си дръвчета
Роналдо лети за Рияд тази вечер, утре ще бъде представен като играч на Ал-Насър
Роналдо лети за Рияд тази вечер, утре ще бъде представен като играч на Ал-Насър