НОВИНИ

Алекс Николов пред БНТ: Аз в момента живея моята мечта

На 19 години Александър Николов играе в едно от най-силните волейболни първенства и е част и от националния тим на България

алекс николов бнт момента живея моята мечта
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 12.11.2023
Чете се за: 06:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Аз в момента живея моята мечта, когато съм бил малък, което не много хора, могат да го кажат това, така че съм много благодарен, че съм получил тази възможност. Това казва Александър Николов пред камерата на БНТ. В откровен разговор в клубната база на тима, в който играе в Италия, 19-годишният талант споделя за живота си извън родината, за мечтите и целите, които преследва.

Преди малко повече от година италианската история на Александър Николов в Кучине Лубе Чивитанова не започва по-най лекия начин. Но нашият волейболист харесва всичко, случващо се в 40-хилядния град, разположен на бреговете на Адриатическо море.

"Преходът беше тежък, беше трудно и то чисто психически. Тук градчето е много готино, има къде да се излезе, залата в плейофите се пълни, идват хора повече от миналата година, отборът е от най-добрите в света, много добре се работи. Чувствам се много щастлив", споделя Алекс Николов в интервю за предаването "Арена спорт" на БНТ.

Въпреки контузията, която го съпътства, той оценява положително началото на новия сезон.

"Доволен съм от цялостното си представяне. Физически не се чувствам там където искам. Но, оправям се, лека полека, досега не ми влияе толкова много на резултатите и представянето, това е радващото поне", разказва играчът на Лубе.

През новата кампания тимът му стартира първенството с 1 загуба и 2 победи, а във финала за Суперкупата отстъпи драматично на "Перуджа" с 2:3 гейма.

"Направихме добър старт, макар и първата загуба от Монца вкъщи, оттам нататък смятам, че сме играли волейбол на много високо ниво. Имахме шанс и за Суперкупата. Не е приятно да губим трети финал. Това са първите ми години, радвам се, че въобще имам шанс да се боря за трофей. Важно е че съм там и трупам опит", обяснава Николов.

7 пъти шампион на Италия, двукратен носител на трофея в Шампионската лига - престижните отличия във витрината на Лубе са 25, но Николов все още се стреми към своето първо с клуба. То може да стане факт в края на настоящия сезон.

"Това е целта, да останеш запомнен, надявам се наистина", казва българинът.

19-годишният българин играе рамо до рамо с едни от най-добрите волейболисти в световен мащаб. Сред тях са хора като дългогодишния италиански национал Иван Зайцев и великолепния аржентиски разпределител де Чеко.

"Със сигурност е по-лесно да играеш с такива играчи около теб, те много помагат. Дават много сигурност, имат изключителен опит особено в италианското първенство, така че да, по-лесно е да се играе с такива хора със сигурност", категоричен е Николов.

Голяма заслуга за развитието на нашия национал има треньорът на тима - Джанлоренцо Бленджини. Специалистът, водил и представителния отбор на Италия, гради манталитет на победители.

"Помага ми много за елементите и психическата настройка за мачовете, мога само да съм благодарен", споделя волейболистът.

Цялото лято Александър прекара с националния отбор на България, в който беше основен играч. "Лъвовете" не успяха да се класират за олимпийските игри, отпаднаха в осминафиналите на европейското първенство, а в Лигата на нациите завършиха с 2 победи от 12 мача. Посрещачът обаче гледа спокойно и мъдро на случилото се - всяка минута на терена е ценен опит.

"Много неща се случиха това лято, някои добри, някои не толкова, със сигурност се трупа опит, всеки мач носи нещо различно, така че от вески мач се учи нещо, това гледам да правя, да се уча", откровен е синът на волейболната легенда Владимир Николов.

И въпреки че играе в най-силното волейболно първенство, в един от най-силните отбори, Николов остава скромен и казва, че човек трябва да извърви много дълъг път, за да може да се нарече успешен.

"Трябва тепърва да печеля някои неща, тогава ще се нареча успял волейболист", споделя Алекс пред камерата на БНТ.

И мечтае да бъде добър в това, което прави, за да може да вдъхновява другите.

"Искам да съм човек, който дава позитивен пример, и искам да стана най-добрата версия от себе си, дали ще е откъм човешка гледна точка или волейболна, които е моя избор, това е, всеки ден да се надгражда", завършва талантливият ни волейболист.

Вижте материала на Калин Гугов във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Димитров пред БНТ: Издадохме невъзможност за провеждането на мача на "Христо Ботев"
Костадин Димитров пред БНТ: Издадохме невъзможност за провеждането на мача на "Христо Ботев"
Адриан Андреев загуби на старта на квалификациите на турнир от сериите "Чалънджър" в Швеция
Адриан Андреев загуби на старта на квалификациите на турнир от сериите "Чалънджър" в Швеция