НОВИНИ

Александър Дунчев: Дървопреработвателите настояват за повече горска сеч, за да падне цената на дървесината

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 27.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Преди седмица в "Говори сега" ви разказахме за желанието на бизнеса да се увеличи добивът на дървесина. По изчисления на Асоциацията на българските ползватели на дървесина загубите за държавата от неупотребеното количество годишно възлизат на 1 милиард лева.

На същото мнение ли са зелените движения у нас или според тях желанието на бизнеса е продиктувано само от нуждата за по-големи печалби? Темата коментира бившият депутат от ПП-ДБ и член на "Зелено движение" Александър Дунчев.

Според него въпросните данни идват от интереса на дървопреработвателите - да се добива много повече, за да може дървесината да залее пазара, да падне цената и да се увеличи печалбата на преработвателите.

"Въпросът е има ли България толкова много гора, че да сече повече. Абсолютно не. Според науката България има право, и това е заложено в закона и плановете на горските стопанства - да сече не повече от 60% от това, с което горите нарастват всяка година. Гората не е житна нива, която ако се тори с химикали всяка година, може да се ожъне. Гората е естествена екосистема, в която нямаме право да вкарваме химия".

Дървопреработвателите искат да се сече повече, за да има по-евтина дървесина за тях, смята той. По думите му използването на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност.

"Българските гори са единствената защита срещу наводнения, суша, загуба на плодородие. Ако те не бъдат обгрижвани от горските лесовъди, страдат от бури, пожари, насекоми, незаконна сеч, която е близо една десета от дърводобива".

Българското лесовъдство е едно от най-зелените и най-напредналите в Европа, заяви Дунчев. По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите. Затова една от целите му е създаването на държавна агенция по горите, за да може горските служители да са стимулирани наистина да се грижат за горите.

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жирона задмина Барселона след успех в Лас Палмас
Жирона задмина Барселона след успех в Лас Палмас
Равностойни битки определиха шампионите на Държавното лично първенство по бокс за юноши
Равностойни битки определиха шампионите на Държавното лично първенство по бокс за юноши