НОВИНИ

Лазарки пеят за благоденствие в с. Устина

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
13:43, 27.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В събота в седмицата преди Великден православната църква отбелязва възкресението на Свети Лазар.Във фолклорната традицията празникът е свързан с ритуала Лазаруване, който все още е съхранен на много места в страната.Младите момичета,лазарките, обикалят от къща на къща и изпълняват ритуал за любов и женитба.Счита се ,че къща посетена от лазарки е щастлива и благословена.

Лазаровден се свързва с откъсването на зелени върбови клонки, които да красят вратите на Цветница. На този ден се изпълнява и обичаят лазаруване. Девойките, които участват в него са най-очакваните гости във всеки дом. Момичетата в село Устина обикалят с цветя и пеят песни по къщите за всеки член на семейството, за любов и за сватби. Стопанката ги дарява с яйца, символ на живота. Подготовката за празника започва доста по-рано. Момичетата се събират да учат песни, стихотворения, хора и ръченица. Тогава си избират и водачка. Всяка година се приемат нови момичета, които да съхранят традицията.

"Във всяка къща казваме стихотворение и песни. Те са за здраве, благополучие и късмет. Примерно тази песен за юнака се пее, когато има момче на възраст 18-20 годишен, а когато има малко момиченце като нея се пее „Малка мома“", отбеляза Лиляна Богатинова – лазарка .

"Другата година и аз ще бъда лазарка и ще се радвам много, защото ще ми бъде за първа година. Тава е един прекрасен български празник, който трябва винаги да го спазваме, да учим младите хора на обич към традициите", каза Вили Табашка.

"Знаем, че в доста населени места няма лазарки, ние може само да се гордеем в село Устина, защото тези млади момичета ще предадат на по-малките какво е традицията лазаруване", разказа Ренгинар Мустафова – кмет на село Устина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни плувци подготвят дело срещу Световната антидопингова агенция заради допускането на уличените в допинг китайски спортисти
Световни плувци подготвят дело срещу Световната антидопингова агенция заради допускането на уличените в допинг китайски спортисти
Росица Денчева е финалистка на турнир по тенис в Анталия
Росица Денчева е финалистка на турнир по тенис в Анталия