НОВИНИ

Александър Пулев назначи състава на Надзорния съвет на Фонда на фондовете

bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 16.11.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев назначи трима членове на Надзорния съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (Фонд на фондовете).

Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков са водещи експерти в областта на управлението на дългови и дялови финансови инструменти, посочват от Министерство на иновациите и растежа.

Надзорният съвет се назначава в изпълнение на Решение на Министерския съвет от 5 октомври 2022 г. за промяна в устава на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД и преминаване от едностепенна форма на управление – управителен съвет – в двустепенна – управителен и надзорен съвети.

Назначението е поредна стъпка в процеса на въвеждането на чисти и прозрачни политики във Фонда на фондовете и спрямо добрите практики в индустрията, коментират от ведомството.

"В досегашната структура има концентрация на власт и правомощия в ръцете на Управителния съвет, а чрез новата това ще се елиминира. Така се постига по-добър контрол върху вземането на решенията, повече прозрачност и пълна публичност на работата на Фонда. Това е важно, защото Фондът управлява значителен ресурс на българския данъкоплатец и на европейските ни партньори", аргументира решението си министър Пулев.

От Министерството напомнят, че ЕК одобри новата програма „Конкурентноспособност и иновации в предприятията“ (2021 – 2027) в размер на 3 млрд. лв., част от които са за финансови инструменти. Към момента основният ресурс на Фонда е 1,2 млрд. лв., а за новия програмен период – до 2027 г., ресурсът на дружеството е с източник - програмите, управлявани от МИР.

Тримата членове се назначават до конкурс, съгласно Закона за публичните предприятия.

Вижте биографиите им:

Венцеслав Аврамов има над 17-годишен опит в одит, консултации по сделки и управление на частен капитал. Представител за България и региона на водещи международни инвестиционни фондове. От 2014 г. е член на Управителни и Надзорни съвети на компании в България, Гърция и Северна Македония. Съдружник в дружество за управление на недвижими имоти. Завършил е икономика и бизнес администрация в Американски университет в Благоевград

Николай Генчев има дългогодишен опит в консултантския бизнес и във всички сфери на финансовия бизнес. Близо 20 години заема висши мениджърски позиции в управителни и надзорни органи на финансови институции, също така и браншови асоциации и организации с идеална цел. Финансист с опит в страната и в целия регион. Николай Генчев освен инвеститор, е и ментор на млади предприемачи. Има значителен опит и в изграждане на успешни екипи, определящи пазарните трендове; в реструктуриране и реорганизиране на бизнеси; в реализиране на знакови стратегически промени; в структуриране на финансови и инвестиционни продукти. Опитът му е и сферата на дигиталната трансформация във финансовия свят, включително финтех, както и спонсориране на вътрешно-фирмени иновации. Генчев е магистър по стопанско управление (MBA) от Софийския университет. Завършил е многобройни професионални обучения и курсове, включително в Харвардското бизнес училище. Убеден последовател на личностното развитие през целия живот.

Николай Марков има над 20-годишен, в т.ч. и управленски, опит в оценки, бизнес-моделиране, финансови и икономически анализи, проектно финансиране, сделки, проверки (due diligence), регулаторно съответствие (compliance) и други проекти в световни одиторски и други компании, за клиенти в България, други страни в Европа, Америка и Азия. Николай Марков е работил и по редица проекти за финансови институции, вкл. за Световната банка, институционални фондове, финансирани с европейски средства, частни европейски фондове, европейски и азиатски банки, глобални финтех компании.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирени за въздушна тревога тази сутрин във всички райони на Украйна
Сирени за въздушна тревога тази сутрин във всички райони на Украйна
Олимпийските шампионки от Франция се класираха за полуфиналите на Евро 2022 по хандбал
Олимпийските шампионки от Франция се класираха за полуфиналите на Евро 2022 по хандбал