НОВИНИ

Александър Томаш: Дойдох в Локомотив Пловдив да работя със сърце и душа и ще го правя до последния си ден тук

александър томаш знам можем добре
bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 19.06.2023
Чете се за: 08:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на Локомотив Пловдив Александър Томаш заяви, че отборът трябва да се подготви по най-добрия начин, за да влезе успешно в новия шампионат във футболната Първа лига. Наставникът даде пресконференция преди старта на лятната подготовка на тима, като обърна основно внимание на селекцията в отбора.

На брифинга присъства и новият изпълнителен директор на "черно-белите" Павел Колев, който призова за търпение и увери, че има много добра комуникация със старши треньора Томаш.

"Днес е стартът на новия шампионат. Не мога да го нарека подготовка, защото почивката беше само 10 дни, така че ще използвам тези 3 седмици да се подготвим по най-добрия начин, за да влезем в шампионата добре. Пуснал съм списък с играчи към ръководството. Коментирали сме, но докато няма нищо подписано, не мога да го кажа. Имам моите съображения, наясно съм със ситуацията в клуба и ще се опитаме по най-добрия начин да се разделим с определени футболисти и да привлечем нови. Доколкото съм запознат, Бирсент Карагарен има договор с друг клуб“, започна Томаш.

Старши треньорът обърна внимание на раздялата с Петър Витанов, чийто договор с клуба изтече и не беше подновен.

"Искал съм той да остане. Казал съм му, че няма да има толкова основна роля, но че е важен вътре в съблекалнята. В крайна сметка, без всеки може. Имаме собственици, те са спуснали рамка, ние сме работници и даваме всичко от себе си. Целта ни е по-скоро да привлечем български футболисти, но е трудно, защото ако тези, които ние искаме, не можем да си ги позволим финансово, трябва да вземем тези, които можем, но ни трябва време да ги привлечем и става сложно, защото се търсят резултати веднага, а процесът става бавно", коментира наставникът.

"Завършихме пети след първите четири отбора – Лудогорец, ЦСКА, ЦСКА 1948 и Левски. Знаете ли какъв е бюджетът на тези отбори и как правят селекция? Наясно съм, че най-големите грешки са в треньора и че всичко, което се случва на терена, зависи страшно много от треньора. Почти цяла година бяхме на четвърто място, след Нова година не направихме толкова добри игри. Не съм доволен от себе си за два мача, които завършихме у дома. Играхме и два двубоя с вечния съперник – в единия победихме, а в другия завършихме наравно. Знаете ли с каква селекция и заплати са те? Не съм дошъл да стана най-добрия треньор на Локо Пловдив, а да работя със сърце и душа и ще го правя до последния си ден тук", каза още Александър Томаш.

Новият изпълнителен директор Павел Колев заяви, че целта пред отбора е да се представи по-добре от миналата кампания, в която Локомотив завърши на пето място в крайното класиране.

"Желая успех. Каквото зависи от нас като екип, ще бъде осигурено, за да може да помогнем на Локомотив Пловдив да се представи по по-добър начин от миналата година, което няма да е лесно. В добра комуникация сме и мисля, че гледаме в една посока, което е важно. Важно е това единомислие да изведе Локомотив на едно ново, по-качествено ниво. Ще помоля за малко повече търпение, въпреки че няма много време до началото на първенството, така че на практика работата започва от днес", коментира Колев.

По думите му клубът трябва да сложи ясна финансова рамка, но към момента няма големи задължения.

"През цялата минала седмица четох документи и разговарях с доста хора. Цялостната картина не съм подготвен да ви я кажа, но няма нещо сензационно или страшно. Това, което трябва да се случи, е да сложим една по-ясно изразена финансова рамка на бюджета в различните му пера и да се опитаме да генерираме такъв приход, който да гарантира по-голям процент от тази рамка. Наясно сме какво търсим като ефект, имаме яснота за бюджета за заплати. Основно трябва да се инвестира в канали за комуникация с привържениците. Няма нещо драматично като задължения. Нещата се контролират, няма тежки задължения, дори напротив. Що се отнася до заплати на футболисти – нещата са в ритъм, почти всичко е изчистено. Оттук нататък целта е да се плаща навреме на футболистите", каза Колев.

Новият изпълнителен директор на Локомотив разясни ситуацията с футболиста Алфа Конте, който бе привлечен от клуба през зимния трансферен прозорец, но все още няма работна виза и не може да бъде картотекиран.

"Запознал съм се с документите и е много интересен случай. Не познавам футболиста, той е в чужбина и в момента. Ако трябва да съм откровен, не бях виждал такъв случай до сега. Очевидно е преценено, че има качества, за да бъде привлечен, но привличането на футболисти с гражданство в страни извън Европейския съюз води до редица изисквания. Когато е дошъл, не е представил целия набор от документи за издаване на виза, а след това, когато всичко е било готово за издаването на работна виза, е възникнал проблем с изрядността на клуба към НАП и това е забавило допълнително нещата. Същевременно е изтекъл паспортът на футболиста и в момента той се намира в Нигерия. Сега там той приключва процедурата по входирането на документите си и се надявам до края на седмицата да бъде тук и да бъде на разположение на треньора. Ще направим всичко възможно това нещо да не се случва повече", обясни Колев.

Той обърна внимание и на търсенето на нов спортен директор в клуба.

"За една седмица не успяхме да намерим. Продължаваме да търсим подходящия човек. В момента обаче не е належащо, работим добре в екип, има доста набелязани футболисти. Надявам се за следващия трансферен прозорец да сме по-подредени и по-прицелени в необятния футболен пазар, защото има много играчи, но за да ги привлечеш в подходящия момент, трябва да си наясно какво търсиш, а преди това да си анализирал и какво имаш в школата си", завърши Павел Колев и обясни, че в момента няма реални оферти към футболисти на Локомотив.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов: Ако играем както срещу Литва, мисля, че ще имаме успех утре
Кирил Десподов: Ако играем както срещу Литва, мисля, че ще имаме успех утре
Локомотив Пловдив започна подготовка за новия сезон, „черно-белите“ се разделят с петима играчи
Локомотив Пловдив започна подготовка за новия сезон, „черно-белите“ се разделят с петима играчи