НОВИНИ

Александър Везенков бе избран за Спортист на годината за 2022 г.

Баскетболистът Георги Иванов е първи в категорията „Спортист с увреждания“. Двойна победа за художествената гимнастика - ансамбълът и Весела Димитрова са „Отбор“ и “Треньор на годината”

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:24, 30.12.2022
Чете се за: 05:22 мин.
Спорт
александър везенков избран спортист годината 2022
Слушай новината

Българският баскетболист Александър Везенков беше избран за Спортист на годината за 2022 година в 65-то издание на традиционна анкета, в която гласуват спортните журналисти у нас.

През 2022 година призьорите сред родните атлети бяха определени с гласовете на 102 действащи спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии.

Везенков получи 986 точки в гласуването, с което се превърна в едва втория баскетболист в историята, който получава приза за "Спортист на годината" у нас след легендарната Ваня Войнова, която го прави в първото издание на анкетата през 1958 година.

През тази година Александър Везенков постигна редица успехи с клубния си Олимпиакос, с който стана шампион и спечели Купата на страната, а българинът бе избран за най-полезен играч в гръцкото първенство. Освен това 27-годишният състезател намери място в идеалния отбор на Евролигата за сезон 2021/22, а от началото на тази кампания продължава с много силното си представяне в най-престижния европейски клубен турнир, където вече на четири пъти беше избиран за играч на кръга, а освен това беше определен и за най-добър баскетболист за месец ноември. На национално ниво пък Саша Везенков бе част от състава на България, който участва на Евробаскет 2022 в Чехия, Грузия, Италия и Германия.

В допълнение Александър Везенков беше определен и за фаворит на публиката, след като над 3400 фена се включиха в гласуването.

На второ място в анкетата завърши борецът Кирил Милов с 622 точки, след като през 2022 година той завоюва европейската титла в класическата борба в категория до 97 кг, а на световното първенство стигна до сребърния медал.

Призовата тройка допълни скиорът Алберт Попов с 558 точки след отличното си представяне на Зимните олимпийски игри в Пекин, където българинът се нареди 9-ти в слалома и 17-ти в гигантския слалом. Попов демонстрира отлични резултати и в надпреварите за Световната купа, като най-доброто му постижение дойде по време на финалите в Куршавел/Мерибел, където той остана на косъм от място на подиума, завършвайки четвърти.

В категорията за Спортист №1 на България с увреждания пък призът отиде при състезателят ни от националния отбор по баскетбол на колички Георги Иванов, който получи 250 точки в гласуването.

За отбор на годината пък бе избран националният ни ансамбъл по художествена гимнастика, който получи 630 точки след двата спечели златни медала по време на световното първенство в София. Втори остана националният ни отбор по баскетбол за мъжете със 160 точки, а трета остана щафетата ни на 4 по 200 метра свободен стил, която записа историческо 8-мо място по време на Световното първенство по плуване в малък басейн в Мелбърн, Австралия.

Наградата в традиционната анкета на вестник "Труд" за "Треньорът на годината" отива за четвърти път при треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика – Весела Димитрова. Тя води със 160 т. пред Иван Иванов (вдигане на тежести) и Братан Ценов (борба, класически стил), които получиха по 36 точки.

За съжаление, и през тази година няма да бъде проведена официална церемония, на която да бъдат наградени всички призьори.

Ето го и топ 10 в анкетата за Спортист на годината за 2022 година:

1-во място – Александър Везенков (баскетбол) – 986 т.

2-ро място - Кирил Милов (борба) – 622 т.

3-то място – Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) – 558 т.

4-то място – Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 524 т.

5-то място - Едмонд Назарян (борба) – 432 т.

6-то място – Севда Аснова (бокс) – 371 т.

7-мо място – Александър Николов (волейбол) – 319 т.

8-мо място - Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 195 т.

9-то място – Карлос Насар (вдигане на тежести) – 190 т.

10-то място – Пламена Миткова (лека атлетика) – 189 т.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компании от онлайн хазартния бизнес подписаха меморандум за социално отговорна реклама на дейността си
Компании от онлайн хазартния бизнес подписаха меморандум за социално отговорна реклама на дейността си
Мъж от Куклен е пребит до смърт, задържан е негов съсед
Мъж от Куклен е пребит до смърт, задържан е негов съсед