НОВИНИ

Александър Везенков е "Спортист на годината" (ОБЗОР)

Играчът на Сакраменто Кингс също е "Спортист №1" и във вота на феновете

Милен Костов
от Милен Костов
09:30, 05.01.2024 (обновена)
Чете се за: 08:30 мин.
Още
Спортист на годината 2023
Слушай новината

Баскетболистът Александър Везенков бе избран за най-добрия спортист на България за 2023 година.

Играчът на Сакраменто Кингс също е "Спортист №1" и във вота на феновете. Той печели анкетата за втори пореден път.

"Благодаря на всички журналисти. Това е голямо признание, което ме кара да работя още по-здраво и усилено, за да оправдая очакванията. Благодаря на семейството ми. Надявам се да предстои още по-успешна година. Пожелавам здраве и успех на останалите спортисти", каза Александър Везенков във видеообръщение.

От негово име наградата получи първият българин играл в НБА и президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

"Развълнуван съм. Максимата е труд, търпение и любов. Пожелавам на треньорите и спортистите да имат по-добри условия, за да постигнат успехите си. Тази награда е задължаваща. Надявам се тази година той да покаже най-доброто от себе си", заяви Георги Глушков.

Негови подгласници останаха Григор Димитров и Петър Мицин.

"Честита нова година на всички. Благодаря за избора. Благодаря от името на Григор", каза мениджърът му Георги Стоименов.

"Доволен съм от постигнатото през 2023 г. Нека спортистите се стремят към своите цели и да ги постигат с труд и постоянство", надява се Петър Мицин.

Челната петица в класацията допълниха Алберт Попов и Карлос Насар.

"Благодаря на спортните журналисти и феновете, БФСки, ММС и на моя екип. Пожелавам на всички спортисти здраве", заяви Алберт Попов.

"Благодаря за подкрепата. Пожелавам на всички спортисти една успешна година. Февруари предстои европейско първенство. Благодаря на всички, които ще дойдат да ме подкрепят", сподели Карлос Насар.

Топ 10 допълниха Нургюл Салимова, Боряна Калейн, Йоана Илиева, Стилияна Николова и Александър Николов.

"За мен е огромна чест да съм номер 7 сред спортистите на България. Това е огромно признание и показва, че когато човек има цел, бори се, преодолява всички трудности и не се отказва, просто трудът му се вижда от хората и се оценява. Благодаря на моята треньорка Марияна Памукова, без която нямаше да стигна дотук днес. Благодаря и на Българска федерация художествена гимнастика и на спортните журналисти. И аз, и Стилияна знаем своите възможности, знаем, че сме готови както за европейския, така и за олимпийския връх. Това, което ѝ двете си пожелаваме е да бъдем много здрави, да нямаме травми, които да възпрепятстват нашата подготовка, и да имаме малко късмет, защото това винаги е важно. Независимо колко много си работил винаги късметът накрая играе голяма роля. Искаме да пожелаем на всички български спортисти да имат най-успешната си година", сподели европейската ни шампионка в многобоя Боряна Калейн.

"Изключителна чест за мен е да върна отново фехтовката в тази класация и да съм първата жена, която е взела медал от Световно първенство. Аз не мога да опиша какво е чувството да оставя своето име в тази история. Целта ми е медал от Игрите в Париж. Често казано, на световното първенство в Милано аз можех да стана първа, но като първи медал при жените имаше много емоция. Сега знам, че мога да стигна до върха, знам, че съм способна и единственото, което си пожелавам е да бъда достатъчно подготвена, както в Милано", разкри бронзовата ни медалистка на сабя при дамите от световното първенство по фехтовка Йоана Илиева.

"Първо искам да благодаря на журналистите, които гласуваха за мен, на Министерство на младежта и спорта, на Българска федерация художествена гимнастика за това, че винаги са до нас и ни помагат. Пожелавам на всички ни една страхотна 2024 година, която да остане незабравима в историята на нашия спорт. Много се надявам в Париж да се сбъдне голяма ми мечта и да взема златото", заяви младата ни грация в художествената гимнастика Стилияна Николова.

Християн Стоянов (Лека атлетика) получи наградата в категорията „Спортист с увреждания“ с 430 точки.

"Благодарен съм, че съм отличен. Изпращам успешна година и посрещам вълнуваща олимпийска година. Щастлив съм, че през последните месеци ние срещаме невероятна подкрепа. Бъдете здрави и усмихнати", заяви Християн Стоянов във видеопослание.

"Мина тежка година, в която той стана втори път световен шампион. Като негов треньор е радостно да го видя на първото място. В момента той се готов за параолимпийските игри в Париж", допълни треньорът му Евгени Игнатов.

За "Отбор на годината" бе отличен националният тим по шахмат за жени с 940 точки.

"Изключително благодарни сме за тази награда. Благодаря на хората, които застанаха зад нас и повярваха в нас. Благодаря на треньора ни Петър Арнаудов. Благодаря на всички спортисти, които прославят България. Поклон пред вас", категорична бе гросмайстор Виктория Радева.

"Благодарим за наградата. Спечелихме първа европейска титла в историята на България. Радваме се, че успехът ни бе отразен в медиите и че хората го оценяват. Шахматната олимпиада е в Унгария. Надяваме се успехът в Будва да се повтори и там", допълни Нургюл Салимова.

"Благодаря на журналистите. Благодаря на спортистите, които ни прославят по света. Щастлив съм, че момичетата донесоха толкова положителни емоции", добави треньорът Петър Арнаудов.

Николай Вакареев (плуване) бе избран за "Треньор на България". Втори е наставникът на футболния Черно море Илиан Илиев. Петър Арнаудов (шахмат) се нареди на третото място.

"Благодаря за признанието. Посвещавам наградата на всички треньори в българското плуване. Направихме голям възход. Благодаря на федерацията за условията, които поставиха. Благодаря на колектива в националния отбор", каза Николай Вакареев.

Цялото подреждане в класацията "Спортист на годината":

1. Александър Везенков (Баскетбол) 1009 точки
2. Григор Димитров (Тенис) 711 точки
3. Петър Мицин (Плуване) 684 точки
4. Алберт Попов (Ски алпийски дисциплини) 587 точки
5. Карлос Насар (Вдигане на тежести) 572 точки
6. Нургюл Салимова (Шахмат) 459 точки
7. Боряна Калейн (Художествена гимнастика) 301 точки
8. Йоана Илиева (Фехтовка) 269 точки
9. Стилияна Николова (Художествена гимнастика) 138 точки
10. Александър Николов (Волейбол) 129 точки

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради строежа на метрото: Затварят част от локалното платно на бул. "Цариградско шосе"
Заради строежа на метрото: Затварят част от локалното платно на бул. "Цариградско шосе"
Кош в последната секунда на Йокич осигури драматичен успех за Денвър над Голдън Стейт в НБА
Кош в последната секунда на Йокич осигури драматичен успех за Денвър над Голдън Стейт в НБА