НОВИНИ

Алексей Арестович вече няма да е нещатен съветник към кабинета на президента Зеленски?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:31, 17.01.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
алексей арестович вече нещатен съветник кабинета президента зеленски
Снимка: Фейсбук
Слушай новината

Алексей Арестович публикува в профилите си в социалните мрежи ръчно написано заявление за оставка. То е адресирано до Андрий Ермак - началник на кабинета на украинския президент. "Написах си молбата за освобождаване от длъжност. Искам да покажа пример за цивилизовано поведение: принципна грешка, значи - оставка".

Причината - по време на традиционния си вечерен ефир в YouTube канала на руския адвокат и критик на Путин - Марк Фейгин, Арестович каза, че руската ракета, изстреляна към Днепър, е била прихваната от украинската ПВО и заради това се е разбила в многоетажна жилищна сграда.

Украинските ВВС опровергаха думите му и заявиха, че не разполагат със средства, с които да неутрализират типа ракета - X-22, изстреляна от руска страна. От думите на Арестович се възползва руската пропаганда и започна да тиражира версия, че Киев сам е виновен за трагедията в Днепър.

Постъпката на Арестович възмути украинското общество и той влезе в обяснителен режим - ден след атаката, каза, че по време на ефира е бил изморен, че е повярвал на своите източници и прикани украинците да бъдат "по-умни". Явно натискът срещу него се усилва и това е причината за решението му да напише молбата си за напускане.

Това не е първият път, в който Арестович заявява, че напуска екипа на президента Зеленски. Точно преди година - на 17 януари 2022 г., също обяви, че се оттегля от екипа на държавния глава, но в последствие това не се случи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната библиотека връчи годишните си награди за писател и читател
Столичната библиотека връчи годишните си награди за писател и читател
Готова е съдебномедицинската експертиза за смъртта на българския граничен полицай
Готова е съдебномедицинската експертиза за смъртта на българския граничен полицай