НОВИНИ

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ

андрей гюров всяка партия носи цялата отговорност поетото министерство
bnt avatar logo
от БНТ
16:34, 10.04.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ. Това потвърди самият той в социалната мрежа Фейсбук на личния си профил.

"Преди няколко седмици приех да бъда номиниран от парламентарната група на "Продължаваме промяната" за управител на БНБ. Това не е просто един пост, а изключително важна и отговорна позиция, от която зависи възможността за постигане на истинска промяна в държавата", заявява Андрей Гюров.

По думите му такава ще се случи само, ако БНБ влезе истински в своята роля на регулатор и изчисти българската финансова система от натрупания корупционен капитал, който иначе ще продължава да оказва своята разрушителна роля върху формирането на основни обществени и икономически процеси в страната ни.

Кирил Петков: ПП няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ

"След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия", добавя Андрей Гюров.

Той пояснява, че в понеделник ще извърши необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ.

"При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име", каза още Андрей Гюров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров започна с победа на "Чалънджър" в Италия
Лазаров започна с победа на "Чалънджър" в Италия
Локомотив (Пловдив) представя новия си треньор утре
Локомотив (Пловдив) представя новия си треньор утре