НОВИНИ

Кирил Петков: ПП няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
16:50, 10.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
кирил петков подкрепи любомир каримански управител бнб
Слушай новината

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ, заради притеснения, свързани с неговата професионална биография. Това заяви премиерът Кирил Петков в изявление пред медиите в Министерския съвет преди началото на заседанието на управляващата коалиция.

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ

"Всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително парични преводи, свързани с корупция и пране на пари, всички плащания, които излизат извън страната. КТБ най-вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение. Ще информирам коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ със следните мотиви - Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на "Продължаваме промяната" ме уведоми, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда", допълни Кирил Петков.

По думите му няма пречка пред настоящия гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат. Според Кирил Петков не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството.

Нинова: Управителят на БНБ не трябва да е депутат, а банкер с богат международен опит

"Като най-важна задача за следващата седмица "Продължаваме промяната" вижда законодателната инициатива, която предстои да се разгледа в комисия и в зала по закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Тази законодателна промяна ще покаже пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система. Борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа. Ще направим предложение и за засилен контрол на Народното събрание при разплащането с фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ. Ще предложим всяко строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия. Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от Антикорупционната комисия на парламента, прозрачно и видно за всеки български гражданин", добави премиерът.

Станислав Балабанов, ИТН: Темата за БНБ няма да взриви коалицията, но никой няма право да продава българската история

Кирил Петков беше категоричен, че никакви решения няма да бъдат взети по темите Северна Македония и Украйна извън българския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фурор за България на Световната купа по художествена гимнастика
Фурор за България на Световната купа по художествена гимнастика
Лазаров започна с победа на "Чалънджър" в Италия
Лазаров започна с победа на "Чалънджър" в Италия