НОВИНИ

Нинова: Управителят на БНБ не трябва да е депутат, а банкер с богат международен опит

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:48, 09.04.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
нинова свободата мирът справедливостта вечни ценности
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

БСП ще продължи да убеждава коалиционните си партньори от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" да оттеглят кандидатите си за гуверньор на БНБ и да се предложи друга единна кандидатура. Това заяви председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на БСП. По думите ѝ управителят на БНБ не трябва да е депутат, а човек с голям опит.

Управляващата коалиция се събира на заседание утре, търси се решение за БНБ

Вицепремиерът и лидер на БСП отчете три основни проблема - отношенията с Република Северна Македония, въпроса за предоставяне на оръжия за Украйна и избора на гуверньор на БНБ.

Нинова преповтори позицията на социалистите относно предоставянето на оръжия за Украйна.

"БСП се обявява категорично против износа на оръжия за Украйна. Няма по-голяма ценност от мира и няма как да искаш мир, когато снабдяваш някого с оръжие. Няма да дадем и 1 глас в тази посока", каза тя.

Председателят на БСП препотвърди и позицията на партията за Република Северна Македония - преговорите за ЕС да започна само след изпълнение на договора да добросъседство с България като изтъкна, че социалистите няма да допуснат по никакъв начин промяна в тази позиция.

По думите на Корнелия Нинова още от утре са необходими спешни стъпки към актуализация на бюджета. По изчисления на БСП между 2 и 3 милиарда лева са нужни за различни политики като налагане на таван на цените на енергоносителите и на някои храни, диференциално ДДС за контролираните стоки и облагане на свлъхпечалбите на енергоносителите.

Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите. Нинова определи като груба лъжа твърденията на ГЕРБ, че правителството е посегнало на сребърния фонд.

Националният съвет на БСП оцени положителна резултатите от първите 100 дни на управление и даде висока оценка на министрите си.

Социалистите отчетоха два успеха:

  • МС успя да преведе страната през най-тежките зимни месеци успешно, въпреки няколкото кризи
  • Приемането на бюджета, в който са увеличени публичните инвестиции, а една трета от разходите на държавата са насочени към социални политики

Според БСП правителството има три важни задачи - Приключване на управленската програма и на законодателна програма и подготовка още от утре на актуализация на бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двубой от Ла Лига ще бъде излъчен в TikTok
Двубой от Ла Лига ще бъде излъчен в TikTok
Набират се средства за ремонт на 170-годишен храм в с. Храбрино
Набират се средства за ремонт на 170-годишен храм в с. Храбрино