НОВИНИ

БСП отчита участието си в първите 100 дни на кабинета "Петков"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:08, 09.04.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

До последно управляващата коалиция ще се опита да направи всичко възможно, за да излезе с един кандидат за управител на БНБ. Това заяви Александър Симов от ПГ на "БСП за България" на влизане на заседанието на Националния съвет на партията.

Очаква се утре управляващата коалиция да заседава по актуални въпроси, включително и как да се процедира с кандидатурите за управител на БНБ.

Националният съвет на БСП се събра на заседание, за да обсъди оценката си за 100-те дни управление на правителството.

Подробности вижте в прякото включване на Ирина Цонева.

Като цяло участниците в заседанието определят управлението като успешно на фона на войната в Украйна и кризата с горивата.

"БСП, нескромно казано, е факторът на стабилност в това управление. Всеки има грешки, разбира се, но според мен силата на тази коалиция е в две неща, колкото и парадоксално да звучи - в нейната разнопосочност, защото дава възможност да се вземат балансирани решения и енергията, която харчим, за да стигнем до единно решение, преодолява грешките от предишни периоди", заяви Атанас Костадинов, член на НС на БСП.

"На практика на правителството не бяха дадени не 100 дни, ами и един ден дори спокойствие от гледна точка на действия, свързани най-вече с кризите, които се зададоха - като започнем с инфлацията, с вдигането на цените на енергийните ресурси и, разбира се, впоследствие войната и всички други проблеми. Мисля, че правителството все пак успя да прекара страната през зимните месеци без съществени проблеми", каза Асен Гагаузов, член на НС на БСП.

-БНТ: Позицията за Северна Македония, г-н Гагаузов, и ситуацията около гуверньор на БНТ - опасявате ли се, че могат да разклатят коалицията?

- Не, не мисля, особено пък позицията по Македония - тя е такава, каквато я реши Народното събрание и не може да бъде друга без решение на парламента. За гуверньора е малко по-сложна позицията и мисля, че трябва повече разговори, за да се вземе ако не едното или другото, то трето решение", допълни Гагаузов.

Единствено Калоян Паргов, който е сред т.нар. "опозиционни фигури в БСП", изтъкна, че управлението е раздирано от скандали и крайъгълен камък ще бъдат въпросите за БНБ, Република Северна Македония и оръжията за Украйна.

"Темите "Северна Македония" и "изпращане на въоръжение в Украйна" са крайъгълен камък на оцеляване на това правителство, предвид това, че очевидно, че има поети някакви ангажименти и обещания от някои от участниците и предвид това, че видимо повечето от един от участниците в тази коалиция са на противното мнение", каза Паргов.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфонсо Дейвис с любопитен коментар за капитанската роля в Манчестър Юнайтед
Алфонсо Дейвис с любопитен коментар за капитанската роля в Манчестър Юнайтед
Шарлът спря негативната си серия срещу Чикаго Булс
Шарлът спря негативната си серия срещу Чикаго Булс