НОВИНИ

Ангел Кунчев настоя за задължителна ваксинация за медици, проф. Витанов не изключва втори пик

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:34, 13.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
ангел кунчев настоя задължителна ваксинация медици проф витанов изключва втори пик
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Задължителна ваксинация за медици и социални работници - за това настоя главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него това няма да е нарушение на човешките права. Решението обаче се взема от здравния министър. И към поредната прогноза на математика Николай Витанов - ако мерките не започнат да се спазват, е възможен втори пик на четвъртата вълна, след сегашния.

От средата на август, когато дневно започнаха да се откриват над 1000 заразени, до днес, броят на починалите е 1201 души. Това показва, че обхватът на заразата е много по-голям, отколкото показват официалните данни, твърди проф. Витанов.

"Можете да излъжете индикатора регистрирани болни, но не може да излъжете индикатора смъртни случаи. Колко са днес, от кога не сте виждали 50 случая в неделя", заяви проф. Витанов.

В момента се намираме в пик на заболеваемостта, може да има и лек спад на случаите, но това е временно, смята той. С влошаването на времето и връщането на хората в затворени помещения, вероятността за втори пик е голяма.

"Една система от 700 000 ученици и 70 000 учители влиза в пълнокръвно действие след два дни. ето ви няколко фактора, които предполагат, че като мине този пик и след известно разхлабване би могъл да очаква нов пик. С мерки този пик може да бъде предотвратен", каза проф. Витанов.

При 80 на сто от преболедувалите от ковид се наблюдават симптоми дори месеци по-късно. Най-честите постковид оплаквания са умора, главоболие, разстройство на вниманието, загуба на коса, задух. Тези данни бяха изнесени на дискусия за ползите от ваксините, организирана от Българската академия на науките.

"Ние не бива да допускаме да има места, където вирусът да се чувства у дома си, защото при едно такова безпрепятствено, хаотично разпространение могат да се родят и много нови мутанти, а ние не знаем в каква посока ще продължи еволюцията на вируса", каза проф. Радостина Александрова от Институт по експериментална морфология, патология и антропология на БАН.

От началото на септември общо поставените дози са под 100 000. Близо половината са втори дози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Велев, АИКБ: Не спорим за актуализацията, против сме увеличаването на минималната пенсия
Васил Велев, АИКБ: Не спорим за актуализацията, против сме увеличаването на минималната пенсия
Париж се събуди различен - Триумфалната арка вече е опакована
Париж се събуди различен - Триумфалната арка вече е опакована