НОВИНИ

Англия може да изкуши Хосеп Гуардиола само с договор за големите турнири

Възможно ли е национален селекционер да има двама мениджъри.

Хосеп Гуардиола
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:48, 15.10.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Англия се нуждае от двама селекционери на националния отбор - един за големите турнири и един за всички останали приятелски или квалификационни мачове. Това мнение изрази анализаторът на Sky Sports Каве Солекол, който е на мнение, че това е единственият шанс на Футболната асоциация (ФА) да си осигури услугите на водещ треньор като Хосеп Гуардиола.

"Англия се нуждае от двама селекционери - елитен на краткосрочен договор за големите турнири и още един за всички други мачове. ФА търси нов треньор и най-добрият за тази работа е Пеп Гуардиола", пише Солекол на skysports.com.

Вместо да усложняват ситуацията и да форсират Гуардиола да решава дали да замени славата и богатството на клубно ниво за квалификации и Лига на нациите, по-добре да му отправят оферта, която не може да откаже - да води Англия на световното първенство през 2026 и на европейското във Великобритания през 2028.

Нека гледаме реално на нещата. Човек като Гуардиола не е за постоянен селекционер на Англия. Така само ще си пилее таланта между големите турнири. Трябва да се запитаме защо изобщо на Англия й трябва Гуардиола. За да са сигурни, че ще се класират на световното първенство ли? ФИФА вече се погрижи да бъде почти невъзможно за отборите, които са дори на средно ниво, да не се класират на големи турнири. Това се случи с увеличаването на участниците от 32 на 48.

Англия така или иначе не е губила квалификация за световно първенство от 15 години. Последното поражение бе в Украйна през 2009 и то не само беше с гол разлика, а и дори не повлия на класирането на Англия за световното първенство в Република Южна Африка. През този век Англия има три загуби в квалификации за световно първенство, като другите две са през 2000 срещу Германия и през 2005 срещу Северна Ирландия. Тези загуби също не ги спряха по пътя към световните финали съответно през 2002 и 2006.

Ако говорим за еврофинали, Англия не се нуждае от Гуардиола за 2028, тъй като почти със сигурност ще се класират на шампионата като домакини.

След като европейското първенство е с променен формат от 16 на 24 отбора от Франция 2016 насам, Англия има само една загуба - срещу Чехия през 2019. Щяха да имат 100-процентов актив в квалификации, ако не беше това поражение с 0:1 в Прага. Както и да е, пак бяха първи в групата със седем победи и 37 вкарани гола в осем мача. Това бе и първата загуба на Англия в квалификации от повече от 10 години, така че е очевидно, че не им трябва треньор като Гуардиола, за да ги класира на големи турнири. Трябва им човек като него, когато тези турнири наближат.

Клубният футбол отдавна е задминал международния по отношение на качество и престиж. Именно заради това все по-малко водещи мениджъри се изкушават да поемат национален отбор, докато не стигнат да залеза на кариерите им. Всичко това може да се промени, ако предложиш поста на някой като Гуардиола, Юрген Клоп или Карло Анчелоти само за по шест седмици през две години.

Междувременно, Лий Карсли е доказал, че е напълно способен да води Англия между големите турнири.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 спецоперации са проведени до момента у нас срещу купения вот
60 спецоперации са проведени до момента у нас срещу купения вот