НОВИНИ

Антъни Хопкинс и Франсис Макдорманд са най-големите имена, номинирани за БАФТА

антъни хопкинс франсис макдорманд големите имена номинирани бафта
bnt avatar logo
от БНТ
22:33, 09.03.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Култура
Слушай новината

Антъни Хопкинс и Франсис Макдорманд са най-големите имена в списъка на номинираните за наградите БАФТА, публикуван днес. Той включва разнообразен набор от актьори и режисьори след критиките миналата година.

Холивудската легенда Хопкинс е номиниран за престижната британска филмова награда за изпълнението си в "Бащата", в който той изобразява мъж, изпадащ в деменция.

Актрисата от „Фарго“ Франсис Макдорманд е в краткия списък за ролята си в аплодирания независим филм "Земя на номади", който тя също продуцира. В него тя играе жена, която напуска дома си, за да пътува из американския Запад.

Китайската режисьорка на филма Клои Чжао е една от четирите жени от шестте лица за най-добър режисьорски приз. Също така в нейната категория са номинирани и Шанън Мърфи за "Babyteeth", австралийска драма, босненецът Ясмила Збанич за военния филм "Quo Vadis, Aida?" и британката Сара Гаврон за "Rocks".

Мария Бакалова е номинирана за БАФТА

В последния филм играе Бъки Бъкрей като черна тийнейджърка от Лондон, която е оставена да се оправя сама, след като е била изоставена от майка си. Тя ще се изправи срещу Макдорманд в категорията за най-добра актриса.

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство беше подложена на обстрел заради липсата на разнообразие в състава миналата година, без жени режисьори, които да са в списъка.

В резултат на това БАФТА въведе промени в процеса на гласуване и членство и изключително британската категория филми беше разширена до 10 номинации, за да увеличи фокуса върху домашните творби. Тя също така разшири номинациите за най-добър режисьор, актьор и актриса от пет на шест за тазгодишните награди, които бяха отложени поради пандемията от коронавируса.

Звездата от "Черната пантера" Чадуик Боузман получи посмъртна номинация за изпълнението си в "Ma Rainey's Black Bottom". Той почина от рак миналата година, на 43 години.

В категорията за най-добър актьор е номиниран и звездата от "Rogue One" Риз Ахмед за ролята си на барабанист, който губи слуха си в "Sound Of Metal".

„Тазгодишните номинации демонстрират и отбелязват забележителна гама от постижения в 50 филма и ние сме щастливи да признаем такава висококачествена работа“, каза Кришненду Маджумдар, председател на БАФТА. "След миналогодишните номинации стартирахме процес на преразглеждане на БАФТА с намерението да изравним условията и въведохме набор от мерки, за да гарантираме, че всички влезли филми ще се гледат внимателно от нашите членове и ще се оценят по заслуги."

Церемонията ще се състои на 11 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехли на Чърчил са продадени на търг за почти 55 000 долара
Чехли на Чърчил са продадени на търг за почти 55 000 долара
В Белгия заловиха над 17 тона кокаин
В Белгия заловиха над 17 тона кокаин