НОВИНИ

Анте Шимунджа: Кирил Десподов е специален футболист

анте шимунджа заслужавахме победата
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 30.01.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Кирил Десподов фокусира все повече внимание около себе си. Преди 10 дни той отбеляза два гола във вратата на Волос и беше избран за играч на мача за ПАОК. В неделя показа още от качествата си, след като изкова почти сам победа в едно от дербитата на Гърция. Бившият треньор на Лудогорец Анте Шимунджа говори пред агенция SDNA.

"Той беше нашият лидер, никога не е трябвало да му давам съвети. И има потенциал да се състезава в европейско първенство от първите пет в ранглистата на УЕФА", каза словенецът.

За момента Десподов се превръща в основна фигура в отборана ПАОК(Солун) и го показа с двата си гола за успеха с2:1 над Панатинайкос. Капитанът на българския национален отбор достигна до кота 9 гола и 7 асистенции в 17 участия в първенството, а има само 12 мача като титуляр. Като цяло той вече направи дабъл-дабъл с 11 гола и 10 асистенции и се превърна в едно от основните оръжия в схемата на румънския треньор Разван Луческу.

Шимунджа беше треньор на Десподов в Лудогорец от януари 2022-а до март 2023-а и познава добре качествата му. Двамата празнуваха титлата на България през 2022-а година, но поредицата от слаби резултати му костваха поста. В момента словенецът е в родината си и тренира тима на Марибор.

Но за Десподов говори изключително ласкаво, характеризирайки го като "уникален" футболист.

На въпрос дали е очаквал Десподов да изпъкне в ПАОК за толкова кратко време, той казва, той казва: „Десподов е специален футболист, уникален. Трудно е да се предвиди каква кариера ще направи един футболист. Така че, когато той напусна Лудогорец в посока ПАОК, не можех да съм сигурен дали ще достигне толкова високи стандарти на представяне за кратък период от време.Много съм щастлив от това как се развива, защото за мене е специален човек".

„Не знам колко високо може да стигне до края на кариерата си и дали ще се състезава отново в едно от петте най-добри европейски лиги. Това е нещо, което зависи от него. Но той със сигурност има уменията да успее", заяви бившият треньор на "орлите".

Попитан какви съвети му е давал във времето, когато са работили заедно, словенският треньор признава, че не се е налагало особено да говори с крилото.

"В Лудогорец беше капитан на отбора, така че нямаше нужда да му давам съвети. По-скоро бих казал, че имах някои изисквания, като например той да вярва в себе си, да тренира здраво и да използва способностите си", завърши Шимунджа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермерските протести в Европа - блокадата на Париж продължава (СНИМКИ)
Фермерските протести в Европа - блокадата на Париж продължава (СНИМКИ)
15-годишен е в кома и с опасност за живота след катастрофа край Исперих
15-годишен е в кома и с опасност за живота след катастрофа край Исперих