Антиваксъри нападнаха медицински екип във Варна, здравният министър с остра реакция

от БНТ
10:24, 20.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
антиваксъри нападнаха медицински екип варна здравният министър остра реакция
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация във Варна вчера. Медиците от 1-во ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

По този повод от здравното министерство излязоха с официална позиция.

Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират, се казва в позицията.

Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани.

Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки, допълват от здравното министерство.

Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите. Като министър на здравеопазването настоявам прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда, заявява служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Христо Крушарски се отказа от битката за БФС
Христо Крушарски се отказа от битката за БФС
Петима души, сред които две деца, са в болница след тежка катастрофа на пътя Бургас - Средец
Петима души, сред които две деца, са в болница след тежка катастрофа на пътя Бургас - Средец