НОВИНИ

Апелативният съд в София определи Борислав Михайлов за легитимно избран президент на БФС

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:55, 17.01.2023
Чете се за: 05:15 мин.
Спорт
борислав михайлов българският футбол развива обединен
Слушай новината

Апелативният съд в София легитимира всички решения от извънредния изборен конгрес на Българския футболен съюз (БФС) от 12 октомври 2021 година, с което на практика потвърди редовността на Конгреса, както и избора на Борислав Михайлов за президент на централата.

По този начин от Апелативния съд отхвърлиха на втора инстанция решенията на Софийски градски съд (СГС), който през юни миналата година определи конгреса за нелегитимен и отмени всички решения от него след жалбата на аматьорския футболен клуб Балкан Варвара.

От Балкан Варвара подадоха жалба, след като техният делегат Георги Градев не беше допуснат до участие на конгреса. От изявлението на Апелативния съд обаче става ясно, че това решение е било правилно, тъй като Градев не е отговарял на изискванията, разписани в Устава на БФС, да представлява Балкан Варвара на конгреса.

С това си решение Апелативният съд "потвърди всички решения, които е взел конгреса като законосъобразни" и на практика постанови, че Борислав Михайлов е бил легитимно избран на поста президент на БФС.

Припомняме ви, че по време на Конгреса преди вече повече от година Михайлов получи 241 гласа срещу 230 за неговия основен конкурент Димитър Бербатов.

Ето я и позицията на Апелативен съд - София:

"Апелативният съд прекратява производството по предявените от Сдружение "Футболен клуб Балкан" (Варвара) срещу Сдружение "Български футболен съюз" обективно кумулативно по исковете на Сдружение "Футболен клуб Балкан" за решенията, взети на 12.10.21 г. на Конгреса на БФС. Жалбите са Балкан (Варвара) са по казусите: одобряване на доклад за изключване и прекратяване на членство на клубове (т.1), за прекратяване на мандата и освобождаване на Президента на БФС (т.2), за прекратяване на мандата и освобождаване на Изпълнителния комитет на БФС (т.3), за избор на Б. М. за Президент на БФС (т.4), за избор на членове на Изпълнителния комитет на БФС (т.5) и за прием на нови членове на БФС (т.6) и са отхвърлени като недопустими.

Не се спори, а се установява и от разпоредбата на чл.38, ал.1 от действащия Устав на ответното сдружение, че за участие в Конгрес всеки футболен клуб, който е редовен член, определя делегат, съобразно устройствения си акт и закона, по който е регистриран, като ал.2 от същият член въвежда изискването делегатите да са членове на или да участват в управителните органи на клуба, който представляват, като един делегат може да представлява само клубът, който го е определил, като упълномощаване не се допуска (чл.38, ал.3). Съгласно чл.38, ал.4 от Устава на БФС определянето на делегати се извършва
най-малко 20 дни преди конгреса и имената на делегатите се представят в деловодството на БФС най-малко 15 дни преди откриването на конгреса, като "спазването на изискванията по предходната алинея се удостоверява по начин, определен от ИК".

Не се спори, а се установява и от доказателствата по делото, че единственият недопуснат до участие делегат е този, определен като такъв ищеца, като определеният за делегат Г. Г., най-късно към дата 16.09.2021 г. не е нито член на ФК Балкан, нито член на управителните му органи, поради което и не отговаря на изискванията на Устава на БФС за делегат, пише в днешното съдебно решение. При извършената от първоинстанционния съд проверка, същият е констатирал, че по отношение на 83 клуба, конкретно изброени в решението не са представени доказателства лицата, упълномощени да ги представляват на Конгреса да са били в членствено правоотношение с клуба, който са представлявали, още по-малко извлечение от книгата за членски внос, каквото изискване е определил ИК на БФС. Първоинстанционния съд е извършил и служебна справка, при която е констатирал, че участие в конгреса са имали и такива, конкретно посочени лица, като членове на управителни органи, но за
същите, след справката се е установило, че не притежават това качество, поради което е направен извод за неправилно допуснати до участие в конгреса общо 90 делегати.

Така Апелативният съд на практика потвърждава всички решения, които е взел конгреса като законосъобразни"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът даде ход на делото за жестокото убийство на Евгения Владимирова
Съдът даде ход на делото за жестокото убийство на Евгения Владимирова
Арестуваха Грета Тунберг по време на протест в Германия
Арестуваха Грета Тунберг по време на протест в Германия