НОВИНИ

Ариведерчи, Сандро!

ариведерчи сандро
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 03.07.2023
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Апенините раждат любовни футболни истории. Дори в тези прагматични времена, в които всичко рано или късно опира до по-сериозните финансови възможности. Вижте само какво се случи в последните месеци. Златан Ибрахимович - свирепият на терена швед, свикнал да всява респект у противници, съотборници, привърженици и управници, не сдържа емоциите си и пусна няколко сълзи при раздялата си с любимата игра. Раздяла, която Златан избра да направи в отбора на сърцето си - Милан. Друг известен нападател - Ромелу Лукаку дори когато беше в най-големите отбори в Англия, даваше ясни индикации, че предпочита да се завърне при "нерадзурите" на Ботуша и да опитва да печели трофеи и симпатии с Интер. Помним и последните мигове на Франческо Тоти, примерите са безкрайни.

Привържениците на Милан се надяваха горещо, че са намерили още един играч, за когото след години ще се говори с небивало уважение. Символът на новото време! Сандро Тонали. Сякаш няма по-силна, чиста и пламенна любов от тази между италианско дете и футболен отбор. Сандро се ражда в Сант'Анджело - малко градче в провинцията Лоди с население от около 13 хиляди души, повечето от които подкрепят Милан. Тонали също е сред тях. Идол в детските му години е всепризнатият боец на игрището Дженаро Гатузо. Говори се, че малкият Сандро имал стъклена чаша с лика на железния халф, която била най-ценната му вещ преди години. Веднъж майка му неволно я счупила и семейство Тонали дълго си играли да я лепят парче по парче, за да овладеят разочарованието на Сандро. За повечето деца навсякъде из Италия, а и по света, футболът е синоним на удоволствие. Но за Тонали ситуацията е някак по-различна, спомнят си очевидци и приятели. Той не изпитвал удоволствие от победата, ако тя не е постигната с пот, усилия и всякакви спортни препятствия. Обичал да се бори до последно - някаква странна форма на футболен мазохизъм, при която лесният успех не се тачел.

Години по-късно Тонали стига до клуба на детските си мечти и дори заявява, че знае какво му е коствало, за да се озове на "Сан Сиро" и да облече червено-черната фланелка и никога няма да направи грешката да я остави. Звучи чудесно, но и доста трудно изпълнимо в споменатите по-горе комерсиални времена. През 2021-а засвидетелства най-безкористните си намерения към клуба, като намалява заплатата си, за да може да остане в тима. Все пак това е отборът, който е подкрепял от малък. Има доста сложен първи сезон с Милан, после обаче треньорът Стефано Пиоли влага повече време да работи с него и Сандро започва да цъфти. В неочаквания за всички шампионски сезон за "росонерите", явяващ се втори за Тонали в отбора, той вкарва гол срещу Лацио в 34-ия кръг, после е най-добрият срещу Фиорентина в 35-ия, вкарва 2 гола срещу Верона в 36-ия. Просто не може да бъде спрян. Покрива терена като идола си Гатузо, тренира непрекъснато, спазва стриктна диета, често игнорира всякакви ПР-акции, спира да използва за големи периоди социалните мрежи, за да не се разсейва, дори не празнува подобаващо рождения си ден.

Емблемата на Интер - Джузепе Бергоми го похвали, казвайки, че всяка тактическа промяна или идея на Милан в момента се върти около Тонали. А легендарният Андреа Пирло преди време спомена във връзка с евентуална прилика между самия него и момчето от Сант'Анджело: "Тонали не прилича на мен като футболист - той е много завършен от мен на тези години - и в атака, и в отбрана.". За кратък период от време, включително и в последната кампания, в която Милан стигна до полуфиналите в Шампионската лига, Сандро Тонали се превърна в жокера за тима.

Капитан "Бъдеще". Но .. любовната авантюра приключи. И не защото едната от двете страни е разлюбила другата, а защото днешните футболни прагматични времена не функционират по този романтичен и забравен начин. Дойдоха 55 милиона паунда от английския североизток и Сандро вече е играч на Нюкасъл. 23-годишният полузащитник ще трябва да забрави за чистата си любов и да се отдаде на ново, много по-студено за него навярно начинание. И в прекия, и в преносния смисъл. И да се надява, че един ден и неговият лик ще се появи върху нечия стъклена чаша.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Димитров, КНСБ: Съгласието по бюджетите е с много въпросителни и условия
Пламен Димитров, КНСБ: Съгласието по бюджетите е с много въпросителни и условия
Баскетболистите на България до 16 г. спечелиха и втората си проверка със Северна Македония в Скопие
Баскетболистите на България до 16 г. спечелиха и втората си проверка със Северна Македония в Скопие