НОВИНИ

Арсенал и Манчестър Сити излизат в спор за Къмюнити Шийлд

манчестър сити пречупи арсенал осминафиналите къп
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:39, 06.08.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Арсенал и Манчестър Сити ще се изправят един срещу друг в спор за трофея Къмюнити Шийлд на стадион "Уембли" в неделя, 6 август, от 18:00 часа. С двубой за това отличие традиционно се дава старт на новия сезон във Висшата лига.

Мачът за Къмюнити Шийлд противопоставя обикновено шампиона на страната и носителя на Купата на Англия, но тъй като "гражданите" завършиха на върха в класирането на първенството и триумфираха над градския съперник Манчестър Юнайтед в най-стария футболен турнир, срещу тях ще излезе вторият в крайното подреждане отбор на лондончани.

Възпитаниците на Микел Артета се бориха успешно със Сити през по-голямата част от миналата кампания, като водеха в класирането в продължение на 248 дни. Серия от едва 2 победи в 8 мача между април и май обаче сложи край на надеждите за титла, а отборът завърши на 5 точки от "небесносините".

От своя страна тимът на Пеп Гуардиола постигна исторически требъл, печелейки Висшата лига, ФА Къп и дългоочаквания първи трофей от Шампионска лига, побеждавайки на финала Интер с минималното 1:0. Така той се превърна във втория английски тим, грабнал трите трофея в един сезон след Манчестър Юнайтед през сезон 1998/1999.

Шампионите на Англия се подсилиха до момента с двама нови футболисти. На "Етихад" пристигнаха полузащитникът Матео Ковачич от Челси и централният защитник Йошко Гвардиол, който акостира от РБ Лайпциг за сумата от 90 млн. евро. Междувременно "гражданите" се разделиха с Илкай Гюндоган и Рияд Марез, които отидоха съответно в Барселона и Ал Ахли.

На "Емиратс" след значителното подобрение, което отборът показа миналата кампания, Артета и компания закономерно развързаха кесията в опит да направят нов силен сезон и да станат шампиони за първи път от сезон 2003/2004. Клубът привлече Деклан Райс (Уест Хем), Кай Хаверц (Челси) и Юриен Тимбер (Аякс) за над 200 млн. паунда. От Северен Лондон си тръгна халфът Гранит Джака, който бе трансфериран в Байер Леверкузен.

"Артилеристите" ще започнат новия сезон във Висшата лига с домакинство на Нотингам Форест на 12 август, а ден по-рано Манчестър Сити стартира защитата на титлата с визита на новака Бърнли, където мениджър е бившият капитан на "гражданите" Венсан Компани.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослав Живков: Набираме скорост на световното първенство
Мирослав Живков: Набираме скорост на световното първенство
ЦСКА ще измива срама от Сепси срещу Славия, Левски гостува на „Лаута“
ЦСКА ще измива срама от Сепси срещу Славия, Левски гостува на „Лаута“