НОВИНИ

Арсенал изостави червеното, облича изцяло бял екип в името на младите

Арсенал
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 08.01.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Футболистите на Арсенал ще носят бял екип в неделния мач за ФА Къп срещу Нотингам Форест като част от инициатива за борба с престъпността сред младежите в Лондон.

Представителите на клуба се отказаха от своя традиционен червен цвят в името на добрата кампания. Дори емблемата на отбора ще бъде в бяло.

27 тийнейджъри са били намушкани до смърт в Лондон през 2021 г., като убийствата на млади хора в столицата са достигнали най-високо ниво от 2008 г. насам, въпреки опитите на властите.

Организаторите на кампанията под надслов „Без повече червено“ се надяват да дадат на младите хора "по-безопасни, положителни пространства".

Спортният екип, който Арсенал ще носи в този двубой няма да бъде пуснат в продажба, но ще бъде предоставен на обществени организации.

Инициативата на лондонския клуб е била подкрепена от компанията за спортна екипировка, която предоставя комплектите на футболистите.

Освен това, актьорът Идрис Елба и бившият нападател на артилеристите и Англия Иън Райт също застават зад добрата идея.

„Никога не може да бъде приета загубата на живот чрез насилие на младежи за нещо „нормално“ в нашия град. Затова е толкова важно всички да работим заедно, за да създадем по-добра среда за тинейджърите“, сподели Иън Райт.

Холивудската звезда Идрис Елба също не остава безучастен към проблема в Лондон. 49-годишният актьор предполага, че пандемията оказва безпрецедентен натиск върху младите хора, в следствие на което стават по-склонни към насилие.

„Става въпрос за възможности. Не мисля, че някое дете се ражда в банда или иска да бъде член на банда, но ако тези членове на бандата ви дават повече възможности да откриете себе си, то е нормално да се насочат към това. Адидас и Арсенал работят, за да направят спортните съоръжения по-достъпни – това е начин да откъснете децата от улицата за няколко часа“, каза Идрис Елба.

„След две години на ужасна пандемия и много смърт, много депресия, голямо финансово напрежение, напрежение в общността, напрежение от правителството, това, разбира се, натежава на едно дете, чийто мозък просто експлодира. Затова не е изненада, че има скок на насилието”, добави актьорът.

Арсенал гостува на Нотингам Форест в неделя, 9 януари, от 19.10 часа в мач от ФА Къп.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 150 българи са блокирани на летище Франкфурт-Хан
Над 150 българи са блокирани на летище Франкфурт-Хан
Атанас Атанасов: Президентът Радев трябва да осъзнае, че не е патрон на това правителство
Атанас Атанасов: Президентът Радев трябва да осъзнае, че не е патрон на това правителство