НОВИНИ

Арсенал неутрализира ПСЖ за първа победа в Шампионската лига

Възпитаниците на Микел Артета свършиха по-голямата част от работата си през първите 45 минути, когато паднаха и двете попадения на Кай Хаверц и Букайо Сака.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
23:52, 01.10.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Спорт
Арсенал
Снимка: БТА
Слушай новината

Арсенал постигна първа победа в обновения формат на груповата фаза на Шампионската лига. "Артилеристите" победиха с 2:0 френския шампион Пари Сен Жермен на стадион "Емирейтс". Възпитаниците на Микел Артета свършиха по-голямата част от работата си през първите 45 минути, когато паднаха и двете попадения на Кай Хаверц и Букайо Сака. Второто полувреме бе доиграно изцяло под контрола на лондончани.

Първата по-опасна ситуация в двубоя дойде в 9-ата минута, когато капитанът на домакините Букайо Сака получи подаване от Рикардо Калафиори, навлезе навътре и стреля, но шутът му се размина на сантиметри от вратата.

Арсенал продължи да бъде по-добрия отбор на терена и в средата на първото полувреме го затвърди с попадение. Леандро Тросар, който играе по-освободена роля в отсъствието на Мартин Йодегор, напредна по левия фланг и центрира във вратарското поле, където чакаше Кай Хаверц, който реагира по-бързо от Уилям Пачо и Джанлуиджи Донарума и откри резултата в 20-ата минута.

Парижани се поокопитиха и можеха да отвърнат на удара чрез левия бек Нуно Мендеш в 27-ата минута. Брадли Баркола и португалецът разиграха добре помежду си, предолоявайки съпротивата на "артилеристите" с двойно подаване, което отвори пространство за Мендеш да стреля, но шутът му се отби от страничния стълб.

Другият бек на ПСЖ пък Ашраф Хакими предизвика спасяване на Давид Рая четири минути по-късно. Мароканецът надбяга Калафиори, след като бе изведен от Дезире Дуе, и стреля, но испанският страж на домакините се бе позиционирал добре.

Арсенал обаче успя да шокира още веднъж гостите си десет минути преди края на полувремето след поредния гол от статично положение. Сака бе фаулиран от Мендеш на около 15 м от флагчето за ъглов удар на десния фланг. Английското крило успя да позиционира топката по такъв начин, че благодарение на действията на неговите съотборници, които изобщо не играха с нея, да объркат Донарума и така кълбото се озова в мрежата.

Резултатът можеше да стане класически само две минути по-късно, когато отново Букайо Сака създаде хаос у защитата на парижани, като този път той подаде към Тросар във вратарското поле, но белгиецът сякаш се оплете и не успя да нанесе завършващ удар.

След подновяването на играта домакините не пуснаха спирачката и продължиха да натискат шампиона на Франция, което даде резултат в 52-ата минута, когато след отнемане на топката от Томас Партей, Тросар, Сака и Хаверц елиминираха защитниците на гостите с прекрасна комбинация, а последният центрира към Мартинели, който стреля право в италианеца Донарума.

Пет минути по-късно Кай Хаверц пропусна да удвои головата си сметка, след като бе оставен непокрит от отбраната на Пари Сен Жермен, но германецът не успя да нанесе достатъчно добър завършващ удар с глава.

След малко повече от час игра Микел Мерино направи своя дългоочакван дебют с екипа на Арсенал в официален мач, след като той замени Томас Партей. Испанецът пристигна на "Емирейтс" от Реал Сосиедад за около 30 милиона паунда, но страдаше от контузия на рамото, която го извади от терена за два месеца.

В 66-ата минута Жоао Невеш можеше да намали резултата за парижани, но шутът му се отби от напречния стълб. Канг-Ин Лий намери португалеца, който се измъкна от друга резерва на домакините Якуб Кивиор, след изпълнение на ъглов удар.

Двубоят се доигра в заключителните минути, като единственото по-значимо положение бе пред Габриел Мартинели, който остана очи в очи със стража на ПСЖ, но стреля право в него. Домакините успяха умело да забавят темпото и да неутрализират френския устрем.

С тази победа, и нулевото равенство с Аталанта, Арсенал събра четири точки в обновения формат на груповата фаза на Шампионската лига. Пари Сен Жермен остават с три пункта, след късния успех срещу Жирона в първия кръг.

В следващия кръг "артилеристите" ще бранят своя "Емирейтс" отново, този път срещу украинския шампион Шахтьор Донецк, на 22 октомви. На същата дата парижани ще приемат на своя "Парк де Пренс" нидерландския ПСВ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар избухна в центъра на София, жена пострада
Голям пожар избухна в центъра на София, жена пострада