НОВИНИ

Арсенал стори минимума да победи Шахтьор Донецк в Шампионската лига

Вратарят на украинския шампион Дмитро Ризник си отбеляза нещастен автогол в 29-ата минута, който бе достатъчен на селекцията на Микел Артета да се завърне в Топ 8 на временното класиране в най-престижното европейско клубно първенство.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
23:53, 22.10.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Арсенал
Снимка: X / @Arsenal
Слушай новината

Арсенал стори минимума, но събра всичките три точки, след победата с 1:0 на стадион "Емирейтс" в третия кръг на Шампионската лига. Вратарят на украинския шампион Дмитро Ризник си отбеляза нещастен автогол в 29-ата минута, който бе достатъчен на селекцията на Микел Артета да се завърне в Топ 8 на временното класиране в най-престижното европейско клубно първенство. "Артилеристите" запазиха възможно най-много сили за предстоящото дерби на върха в английската Висша лига с Ливърпул.

Добре отработената стратегия на Арсенал от ъглови удари можеше да се окаже плодовита още в самото начало на двубоя. Рикардо Калафиори реагира най-бързо, след като защитата на гостите не съумя да изчисти топката, и стреля с левия си крак, но високо над вратата.

Отново от италианеца дойде и първият точен удар в мача в средата на полувремето, но той се оказа безпроблемен за Дмитро Ризник.

Именно украинският страж обаче имаше нещастието да си отбележи автогол в 29-ата минута. Габриел Мартинели получи свобода на левия фланг, навлезе навътре и шутира. Топката се отклони от десния страничен стълб и след това в Ризник, който нямаше видимост върху нейното движение.

Десет минути по-късно Мартинели отново изигра ключова роля в нападение за домакините. От същия ляв фланг той центрира към друг Габриел - Жезус, а капитанът в днешния двубой за "артилеристите" отклони към Кай Хаверц, но първи до кълбото стигна Валери Бондар, който го изчисти пред лицето на германския нападател.

След подновяването на играта Габриел Мартинели продължи да тормози защитата на Шахтьор и можеше да удвои резултата в 53-ата минута, след като получи добро подаване от Хаверц, но Ризник спаси.

Украинският шампион се мобилизира след тази ситуация и си позволи да гледа по-смело към вратата на "топчиите". Гостите поеха контрол в двубоя за около 15-20 мин, но техният устрем можеше рязко да бъде спрян четвърт час преди края на срещата. Бондар игра с ръка в собственото си наказателно поле, което не беше забелязано първоначално, но след проверка на видеоасистент арбитрите, 11-метровият наказателен удар бе отсъден. Леандро Тросар застана зад бялата точка, но изпълни слабо дузпата и Дмитро Ризник хвана ъгъла на изпълнение.

Украинците натиснаха до края на двубоя обаче бяха лимитирани до удари от дистанция и центрирания, които не представиха проблем за победоносните домакини.

Арсенал се изкачи до четвъртата позиция във временното класиране на обновената групова фаза в Шампионската лига със 7 точки и нито един допуснат гол от 3 мача. Следващият евродвубой за "артилеристите" ще бъде ново пътуване до Италия, за мач с шампиона на Италия - Интер на 6 ноември.

Шахтьор заема временното 28-о място с 1 точка. Селекцията на Марино Пушич ще приеме швейцарския Йънг Бойс в следващия кръг на стадион "Арена АуфШалке" на същата дата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магията на Реал обезоръжи Борусия след паметен обрат
Магията на Реал обезоръжи Борусия след паметен обрат
Спартак Плевен отново преклони глава в Европейската северна лига
Спартак Плевен отново преклони глава в Европейската северна лига