НОВИНИ

Артисти и музиканти са готови да обявят "Седмица без култура"

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 06.06.2023 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Синдикални организации в областта на културата заплашиха с обявяването на "Седмица без култура" и блокирането на театри, музеи, галерии, библиотеки и читалища. Това ще се случи, ако бюджетът за култура през 2024 година не достигне 1% от БВП.

Работодателските и синдикални организации от сферата на културата са притеснени, че бюджетът им ще бъде орязан с близо 40 млн. лева.

Причина за опасенията е достигнала до тях информация, че в Закона за бюджета служебният министър на финансите Росица Велкова е отхвърлила постановлението на Министерския съвет, с което се настоява средствата за издръжка на сценичните изкуства да се увеличат.

Ако това постановление не влезе в сила, то голяма част от театрите ще фалират, заявяват от Съюза на артистите, от Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, и от различните синдикални и работодателски организации в сферата на сценичните изкуства.

И добавят, че ако при изготвянето на бюджета техните искания не бъдат удовлетворени, са готови на крайни действия, сред които и да оставят България една седмица без културни събития.

"Културните индустрии, приносът, който имат те към БВП за 2020 г. е 5,6%, за 2021 г. е 6%, а на нас държавата ни връща 0,5%. Това е цинично, неморално и престъпно. Ние искаме да бъде 1%. Ако не го изпълнят, ние ще блокираме абсолютно всички държавни и културни институти", заяви Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой ще наследи Столтенберг начело на НАТО?
Кой ще наследи Столтенберг начело на НАТО?
Волейболни национали при подрастващите ще присъстват на лекция на непалския алпинист Нирмал Пурджа в София
Волейболни национали при подрастващите ще присъстват на лекция на непалския алпинист Нирмал Пурджа в София